Кламер БГ - Новини: Илияна Цанова става зам.-генерален директор на бюджетната дирекция на ЕК

Илияна Цанова става зам.-генерален директор на бюджетната дирекция на ЕК

България

|
Ср, 02 Юни 2021г. 15:08ч.
Илияна Цанова става зам.-генерален директор на бюджетната дирекция на ЕК

Илияна Цанова става зам.-генерален директор на бюджетната дирекция на ЕК

Българката Илияна Цанова ще заеме поста заместник-генерален директор на генералната дирекция по бюджета, съобщи в сряда Европейската комисия, цитирана от БТА.

Цанова ще отговаря от 1 септември за вземането и отпускането на заеми и други финансови дейности на бюджетната дирекция на комисията. Тя има 20 години опит в международното развитие и инвестиционното банкиране, както и отлични преговорни умения, което я прави много подходяща за работа със средствата за икономическото възстановяване на ЕС след пандемията, се отбелязва в съобщението.

Илияна Цанова бе заместник-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции и на различни ръководни длъжности в Европейската банка за възстановяване и развитие.

В момента тя работи като председател на надзорния съвет на дружеството "Софкънект" (SofConnect), който е концесионер на летище София. Цанова ще продължи да заема тази позиция до 1 септември, след което поема поста в ЕК.

До 2020 г. тя бе заместник-изпълнителен директор на фонда за стратегически инвестиции на ЕС с бюджет от 26 млрд. евро от ЕС и Европейската инвестиционна банка, посочва комисията.

Цанова отговаряше за управлението и работата на фонда, и има опит от над 10 години в областта на банковото развитие и устойчивото финансиране с ЕБВР, отбелязва ЕК. В съобщението се отчита, че Цанова за кратко е била вицепремиер по управлението на европейските фондове в България.

mediapool.bg