Кламер БГ - Новини: Икономическият министър обяви надпревара за инвестиции сред търговските аташета

Икономическият министър обяви надпревара за инвестиции сред търговските аташета

България

|
Ср, 02 Юни 2021г. 16:26ч.
Икономическият министър обяви надпревара за инвестиции сред търговските аташета

Кирил Петков

Своеобразно състезание между търговските аташета в българските посолства по целия свят за привличане на инвестиции и подпомагане на експорта стартира икономическият министър Кирил Петков. След това аташетата ще бъдат класирани съобразно постигнатите резултати. Това обяви самият той в сряда на среща с търговските представители.

"В това малко време може да постигнем огромни успехи за бизнеса. Проектът, който развиваме с вас е важен и позитивен. Един инвеститорски проект не може да се случи за 2 месеца, както и експортна сделка, но на ниво интерес и започване на разговори е възможно", посочи Петков.

От съобщението на ведомството не става ясно кога ще излезе класацията с най-добре представящите се аташета, а също и ще има ли допълнителни стимули за най-добре представящите се.

Служебният министър на икономиката подчерта, че българската икономика дългосрочно се базира на компании, които имат експортен потенциал.

"Имаме 400 000 активни компании, от които реално само 14% имат експортен капитал, те дългосрочно определят стандарта на живот в страната и произвеждат възможността за навлизане на свеж капитал в България, която е малка отворена икономика. Това, заедно с чуждестранните инвестиции, са единствените дългосрочно здравословни варианти за навлизане на чужд капитал", изтъкна Кирил Петков.

mediapool.bg