Кламер БГ - Новини: Илияна Йотова: Трябва да се преструктурира българо-турската комисия за нерешените въпроси

Илияна Йотова: Трябва да се преструктурира българо-турската комисия за нерешените въпроси

България

|
Съб, 22 Септ 2018г. 17:23ч.
Илияна Йотова: Трябва да се преструктурира българо-турската комисия за нерешените въпроси

Време е правителството да обмисли преструктуриране на смесената българо-турска комисия за нерешените въпроси, чието последно заседание е било през 2013 г. Това заяви в събота вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в Националния тракийски женски събор-поклонение в крумовградското село Аврен.

Според Йотова настоящият формат на комисията не работи и в нея трябват да участват не чиновници, а сърцати хора, политици и добре познаващи историята, които да направят максималното, така че българските бежанци от Беломорска Тракия и Одрин да получат своите обезщетения.

"Смятам, че в духа на двустранните ни отношения, особено сега, напоследък с Турция, биха могли да бъдат постигнати компромиси и от двете страни и след толкова години тези хора наистина да получат това, което им се полага", подчерта Йотова.

На честването присъства и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която също засегна темата за обезщетенията на тракийските българи и призова за подкрепа на внесен в парламента законопроект. В него е заложено да отпадне срокът, в който наследниците на бежанци от Беломорска Тракия могат да докажат загубената си собственост пред българската държава.

На Националния тракийски женски събор-поклонение в Аврен бе почетена паметта на 42 жени и деца, убити през 1913 г. в местността Мъгленик.

mediapool.bg