Кламер БГ - Новини: Офертите за нови изтребители ще пристигнат в МО до 1 октомври

Офертите за нови изтребители ще пристигнат в МО до 1 октомври

България

|
Съб, 22 Септ 2018г. 19:07ч.
Офертите за нови изтребители ще пристигнат в МО до 1 октомври

Министерството на отбраната очаква да получи до 1 октомври оферти за нови изтребители на Военновъздушните сили.

Това стана ясно от изказване на министър Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.

"Ако са вместени в цените, които имаме - 1.5 млрд. плюс ДДС, т.е. 1.8 млрд. лв. Ако тези фирми, които сме поканили да дадат оферти за първите 8-9 самолета, т.е. половин ескадрила, и ако предложат условия изгодни не само като бойни възможности, но и като условия за поддръжка след това, защото не е без значение колко ще ни струва и поддръжката на един самолет", обяви Каракачанов, цитиран от БНР, при представянето на военна техника в София.

Проектът за покупка на нов тип боен изтребител е на стойност 1.8 млрд. лева с ДДС. Той е във финалната си фаза, като военният министър Красимир Каракачанов обяви амбиция да го подпише до края на годината.

В проекта за изтребителите основната трудност ще бъде да се избира между нови и стари машини.

Основните конкуренти ще бъдат шведските нови изтребители "Gripen" и втора ръка F – 16 от Израел или от Португалия и САЩ.

МО поиска оферти и за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, втора ръка F/A–18E/F Super Hornet, нови или употребявани Dassault Rafale (Франция), нови или втора ръка Eurofighter, но те едва ли ще бъдат по възможностите на България.

Министър Каракачанов потвърди още, че обещаното увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% от 1 януари 2019 г. ще обхване и военнослужещите.

В Бюджет 2019 г. се очаква да бъде заложено и общо увеличение на парите за отбрана, стана ясно още от изказването на Каракачанов.

mediapool.bg