Кламер БГ - Новини: Изчезнали държавни имоти на "Ученически отдих и спорт" по морето

Изчезнали държавни имоти на "Ученически отдих и спорт" по морето

България

|
Вт, 07 Апр 2015г. 15:08ч.
Изчезнали държавни имоти на "Ученически отдих и спорт" по морето

Имоти по морето са изчезнали от регистъра на държавното дружество "Ученически отдих и спорт", което стопанисва ученически лагери в страната. Това каза министърът на образованието Тодор Танев, който е принципал на фирмата. Според него сред липсващите парцели са такива край морето - на първа линия в Равда, Лозенец и Шабла. Министърът обясни в понеделник, че иска Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да провери дружеството, а във вторник поясни, че липсата на тези имоти в регистрите на "Ученически отдих и спорт" е причината за поисканата проверка.

"Нарушенията, които ме предизвикаха да подам сигнал до ДАНС са много. Чакам резултатите от одитите и ако се наложи, ще получа подкрепа ДАНС", обясни Танев, цитиран от БГНЕС. Той добави, че в "Ученически отдих и спорт" "има някои изчезнали имоти, някакви загуби на дялове", но не даде повече подробности.

Според търговския регистър в капитала на "Ученически отдих и спорт" има имот от 6100 кв. м имот в Шабла, няколко лагера в Равда с обща площ 275 180 кв. м и почивна база в Лозенец от 10 000 кв. м. В сайта на дружеството като работеща е отразена само една от базите в Равда, а тези в Шабла и Лозенец липсват.

Министърът обясни още, че проблеми има и в Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, който също е към министерството на образованието. "Има странни неща – конференции, които струват повече и аз съм длъжен да проверя къде отиват парите", обясни Танев.

Преди ден той поиска ДАНС и прокуратурата да проверят и Центъра за развитие на човешките ресурси, както и "няколко отдела, дирекции, агенции" към министерството заради организационни и финансови проблеми.

mediapool.bg