Кламер БГ - Новини: Израелският парламент се саморазпусна и насрочи нови избори

Израелският парламент се саморазпусна и насрочи нови избори

Свят

|
Четв, 30 Май 2019г. 11:44ч.
Израелският парламент се саморазпусна и насрочи нови избори

Израелският парламент се саморазпусна и насрочи нови парламентарни избори за 17 септември, съобщи Франс прес.

Кнесетът гласува тази нощ за разпускането си на второ и трето четене със 74 гласа "за" и 45 "против" по инициатива на партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху.

Нетаняху не успя да състави правителствена коалиция след парламентарните избори през април.

Организирането на втори парламентарни избори в рамките на една година и разпускането на парламента само месец след като депутатите встъпиха в длъжност е безпрецедентна ситуация в историята на Израел, отбеляза ДПА.

Сега бъдещето на непотопимия Нетаняху, който е на власт от повече от десет години подред, но стана обект на разследвания за корупция, e поставено под въпрос повече от всякога.

Основната пречка пред съставянето на новия кабинет е спор между светската дясна партия "Израел бейтену" на Авигдор Либерман и религиозни формации по отношение на евентуално законодателство, което да елиминира възможността за учениците в ултраортодоксалните духовни училища да отлагат полагането на задължителната военна служба.

"Израел бейтену" постави приемането на нов закон за военната служба като условие за участието си в ново коалиционно правителство.

Партията на Либерман има пет места в Кнесета, а религиозните формации Шас и Обединен юдаизъм на Тората, които се противопоставят на искането на "Израел бейтену" - общо 16 депутати. За да сформира коалиционно правителство, премиерът Нетаняху се нуждае от подкрепата и на трите партии.

mediapool.bg