Кламер БГ - Новини: Израелската полиция предизвика сблъсъци в джамия в Ерусалим

Израелската полиция предизвика сблъсъци в джамия в Ерусалим

Свят

|
Ср, 05 Апр 2023г. 15:19ч.
Израелската полиция предизвика сблъсъци в джамия в Ерусалим

Ерусалим

Сблъсъци между израелската полиция и богомолци избухнаха в джамията "Ал-Акса" в Йерусалим в сряда сутринта. Властите обявиха, че са нахлули в храма, за да разпръснат "агитатори". Палестинското ислямистко движение "Хамас" определи действията на полицията като "безпрецедентно престъпление".

Израелската полиция заяви, че е влязла в джамията, за да разгони "агитаторите", които са носели пръчки и камъни. "Хамас" призова палестинците на Западния бряг "да отидат масово в джамията Ал-Акса, за да я защитят".

Джамията се намира в стария град на Източен Йерусалим. Тя е построена върху Храмовия хълм, което е най-свещеното място на юдаизма. Поредната проява на насилие се случва в средата на Рамазана и в момент, когато евреите се готвят да празнуват Пасха от сряда вечерта.

Израелската полиция разпространи видеоматериал, на който се виждат експлозии на фойерверки в джамията и хора, които хвърлят камъни.

След сблъсъците в Ал-Акса, според журналисти на АФП, от северната част на Ивицата Газа са изстреляни няколко ракети към израелска територия.

Журналистите казват, че са видели три ракети, а израелската армия съобщи, че в няколко израелски населени места около Ивицата Газа са били задействани предупредителни сирени за ракети.

Израелските военновъздушни сили обстрелваха цели в ивицата Газа след ракетни нападения от палестинската територия, предаде ДПА.

Сред обстрелваните цели са били военен обект в северната част на ивицата Газа и военен пост по границата с Израел, заяви днес израелската армия.

Източници от сферата на сигурността в Газа казаха, че обстрелваните обекти са принадлежали на въоръженото крило на групировката Хамас, която управлява територията. Те са били сериозно повредени при атаката. Няма информация за пострадали хора.

Официално никоя палестинска групировка не е поела отговорност за обстрела на Израел. Говорител на Хамас обаче заяви след израелската контраатака: "Бомбардировката няма да ни уплаши, но ще подсили нашата решимост да упражняваме правото си да подкрепяме благословената джамия Ал Акса." По думите му Газа ще продължи да подкрепя хората в Йерусалим и на Западния бряг "с всички средства".

mediapool.bg