Кламер БГ - Новини: Johnson & Johnson предлага 8.9 млрд. долара, за да уреди искове срещу канцерогенна пудра

Johnson & Johnson предлага 8.9 млрд. долара, за да уреди искове срещу канцерогенна пудра

Свят

|
Ср, 05 Апр 2023г. 16:47ч.
Johnson & Johnson предлага 8.9 млрд. долара, за да уреди искове срещу канцерогенна пудра

Johnson & Johnson предлага 8.9 млрд. долара, за да уреди искове срещу канцерогенна пудра

Американският фармацевтичен гигант Johnson & Johnson ("Джонсън & Джонсън") е предложил споразумение за 8.9 милиарда долара, за да сложи край на всички съдебни производства в Северна Америка за продажбата на бебешка талк пудра, за която се смята, че е канцерогенна, съобщават световните агенции.

Според комюнике на групата споразумението, което трябва да бъде одобрено от съд, "ще разреши справедливо и ефективно всички жалби", обвиняващи талка на групата, че съдържа азбест и причинява рак на яйчниците.

Johnson & Johnson настоява, че това споразумение не означава признаване на вина и уверява, че пудрата е "безопасна", въпреки че я е изтеглил от американския пазар.

В търговията след затварянето на Уолстрийт акциите на групата се повишиха с над 3 на сто до 163,35 долара след съобщението на Johnson & Johnson.

Споразумението, чиито плащания, ще бъдат осъществявани от дъщерна компания и могат да се проточат 25 години, трябва да "сложи край на всички настоящи и бъдещи жалби, свързани с талка", според комюникето.

Компанията уточни, че над 60 000 ищци са се съгласили за подобно разрешение на спора.

"Компанията продължава да смята, че тези жалби са неоснователни и не се опират на научна основа", заявяват юрисконсултите на Johnson & Johnson в комюникето. Това споразумение обаче ще позволи на "ищците да бъдат компенсирани в разумни срокове".

През юни 2021 година след години на съдебни спорове Johnson & Johnson бе окончателно осъден да плати обезщетения в размер на 2.1 милиарда долара.

Апелативен съд в щата Мисури отсъди, че групата "съзнателно е продавала на потребителите продукти, съдържащи азбест", предизвикващи силна "физическа, ментална и емоционална тревога".

Поддържайки тезата за невинността си, Johnson & Johnson обяви през май 2020 година, че спира продажбите на тази пудра на основата на талк в САЩ и Канада, тъй като те са се понижили заради промяна в навиците на потребителите и недоверие към продукта.

Обобщение на различни проучвания, публикувано през януари 2020 година, обхващащ данни за 250 000 жени в САЩ, не е открил статистическа връзка между гениталната употреба на талка и риска от рак на яйчниците.

mediapool.bg