Кламер БГ - Новини: Напрежението в Близкия изток расте, сблъсъци в джамията Ал Акса

Напрежението в Близкия изток расте, сблъсъци в джамията Ал Акса

Свят

|
Четв, 06 Апр 2023г. 08:33ч.
Напрежението в Близкия изток расте, сблъсъци в джамията Ал Акса

Напрежението в Близкия изток расте, сблъсъци в джамията Ал Акса

Арабската лига осъди израелската полицейска операция срещу джамията Ал Акса в Йерусалим и заяви, че акцията на органите на реда застрашава регионалната стабилност, предаде Ройтерс.

Сблъсъци избухнаха за втори път в сряда вечерта между израелската полиция и палестинците пред джамията Ал Акса в Йерусалим, съобщиха очевидци, цитирани от агенцията.

Служители на израелските органи на реда влезли в комплекса на мюсюлманския храм и опитали да евакуират богомолците, използвайки зешеметяващи гранати и гумени куршуми, заявиха вакъфски представители. Богомолците хвърляли предмети по полицаите, казаха очевидци.

В позицията си, разпространена след извънредно заседание, посветено на случая, Арабската лига заклейми по думите ѝ "престъпленията, извършени от израелските окупационни сили срещу беззащитни мюсюлмански богомолци" в храма.

Предприетата в ранните часове акция крие опасност от "задействане на спирала на насилие, застрашаваща сигурността и стабилността в региона и света", се допълва в комюникето.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ситуацията е предизвикана от "екстремисти", които са се барикадирали в джамията с оръжия, камъни и пиротехника.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абдул Гаит осъди операцията в отделно изявление.

"Екстремисткият подход, на който е подвластна политиката на израелското правителство, ще доведе до масови сблъсъци с палестинците, ако на него не бъде сложена точка", заяви той.

mediapool.bg