Кламер БГ - Новини: Израелската армия е поразила 150 цели от подземната мрежа на "Хамас" в Газа

Израелската армия е поразила 150 цели от подземната мрежа на "Хамас" в Газа

Израел

|
Съб, 28 Окт 2023г. 10:27ч.
Израелската армия е поразила 150 цели от подземната мрежа на "Хамас" в Газа

Сухопътната акция на Израел в Газа е започнала със силни бомбардировки, сн. ЕПА/БГНЕС

Израелската армия обяви, че е "поразила 150 подземни цели" в северната част на ивицата Газа по време на интензивни бомбардировки през нощта, предаде Франс прес.

"Хамас" също обяви, че израелската сухопътна операция е в ход в ивицата Газа и има ожесточени сблъсъци в град Бейт Ханун в североизточната част на региона и в бежанския лагер Буредж в централната част на ивицата, допълва ДПА, която уточнява, че не може да провери твърденията на "Хамас" от независим източник.

Израелската армия не е коментирала също тези твърдения.

Снощи израелските сили заявиха, че разширяват операциите по суша в ивицата Газа. Малко след това йорданският външен министър Айман Сафади заяви, че сухопътната операция на Израел в Газа е започнала, припомня ДПА.

А съветникът на израелския премиер Бенямин Нетаняху - Марк Регев, заяви, че "Хамас" ще плати цената за престъпленията си и че Израел е започнал с възмездието си, припомня Ройтерс.

Израел смята, че палестинското ислямистко движение ръководи и организира операциите си от гигантска мрежа от подземни тунели, срещу които сега е предприета акция.

"През нощта изтребители на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана-бел.ред.) нанесоха удари по 150 подземни цели в северната част на ивицата Газа, включително тунели, използвани от терористите, подземни бойни обекти и друга подземна инфраструктура. Няколко терористи на "Хамас" бяха убити", се казва в комюникето, публикувано след нощта на интензивни израелски въздушни удари срещу палестинската територия.

Убит е отговорникът за безпилотните атаки на "Хамас"

Армията съобщава също, че е убила служител на "Хамас", който е отговарял за "моторни парапланери, безпилотни самолети, оборудване за откриване и противовъздушна отбрана". "Асем Абу Ракаба е участвал в организирането на клането на 7 октомври в селищата, граничещи с ивицата Газа", уточнява се в изявлението. Освен това той е "ръководил терористите, проникнали в Израел с моторни парапланери, и е отговарял за нападенията с дронове срещу постовете за наблюдение на ЦАХАЛ".

Журналисти на АФП, намиращи се в района, потвърждават, че израелските бомбардировки в ивицата Газа са продължили и през нощта. Засега няма данни за жертви, но медицински източници от палестинската територия са заявили, че се опасяват от голям брой жертви и значителни щети в резултат на бомбардировките.

От Световната здравна организация пък съобщиха, че вече не поддържа връзка със своя персонал, здравни заведения и други партньори в обсадената ивица.

"Тази обсада ме кара да бъда сериозно загрижен за тяхната безопасност и за непосредствените рискове за здравето на уязвимите пациенти", написа генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.Тедрос в социалната мрежа Екс. "Настояваме за незабавна защита на всички цивилни граждани и за пълен хуманитарен достъп", заяви той.

Прекъснати комуникации в ивицата

В петък Палестинската телекомуникационна компания съобщи, че комуникационните и интернет услугите в Газа са прекъснати поради бомбардировките на израелската армия. Палестинският "Червен полумесец" също написа в Екс, че е загубил връзка с всички оперативни центрове и екипи в крайбрежната ивица с над два милиона жители.

Вчера израелските сили обявиха, че са готови да разширят наземните си операции в ивицата Газа срещу ислямистката организация "Хамас". През последните няколко часа военните съобщиха, че вече са засилили операциите в Газа, която е напълно отцепена след мащабното нападение на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Същевременно израелските военни предупредиха световните новинарски агенции Ройтерс и Франс прес, че не могат да гарантират безопасността на техните журналисти, действащи в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Двете медии поискаха от израелските сили гаранции, че техните журналисти няма да бъдат взети под прицел при израелски удари в палестинската територия. В отговор на което израелските сили казаха, че не могат да гарантират безопасността на журналистите. Израелските военни допълниха че "Хамас" нарочно действа близо до цивилни и журналисти. Израелските сили също така предупредиха, че интензивни удари по цели на "Хамас" може да нанесат щети на околни сгради и че ракети на "Хамас" може да се отклонят от траекторията и да убият цивилни в ивицата Газа.

Израелските сили призовават медиите да предприемат необходимите мерки, за да гарантират безопасността на журналистите си, действащи в Газа.

Досега са загинали 27 журналисти, отразявали войната

Комитетът за защита на журналистите заяви, че най-малко 27 журналисти са убити от началото на войната на 7 октомври, като повечето са загинали в Газа, но има убити журналисти и в Израел, и в Южен Ливан. От тях 22 са палестинци, 4 са израелци и един е ливанец.

Междувременно правозащитната организация "Хюман райтс уоч", заяви, че прекъсването на комуникациите в ивицата Газа рискува да скрие масови жестокости, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Прекъсването на комуникациите в ивицата Газа, подложена на интензивни израелски бомбардировки, рискува да послужи за прикритие на масови жестокости", предупреди правозащитната организация. "Това прекъсване на информацията рискува да послужи за прикриване на масови жестокости и да допринесе за безнаказаността за нарушенията на човешките права", заяви представителката на организацията, изследователката и защитничката на дигиталните права Дебора Браун.

mediapool.bg