Кламер БГ - Новини: Израелската авиация удари цели в Сирия

Израелската авиация удари цели в Сирия

Свят

|
Съб, 29 Апр 2023г. 12:51ч.
Израелската авиация удари цели в Сирия

Израелската авиация удари цели в Сирия

Трима цивилни бяха ранени в събота при израелски въздушни удари близо до сирийския град Хомс, съобщи сирийската агенция САНА, а военен наблюдател каза, че е бил ударен склад за боеприпаси на групировката Хизбула.

По време на над 10-годишната война в Сирия Израел е нанесъл стотици въздушни удари на нейна територия, насочени основно към подкрепяните от Иран сили и бойци на ливанската Хизбула, както и позиции на сирийската армия. Въпреки че Израел рядко коментира ударите, които нанася по Сирия, той многократно е заявявал, че няма да позволи на своя върл враг Иран да разшири присъствието си в разкъсаната от война страна.

"Трима цивилни бяха ранени и цивилна бензиностанция се подпали и редица цистерни с гориво и камиони бяха изгорени", гласи в съобщението. Сирийската ПВО е прихванала някои от ракетите.

Сирийският център за правата на човека, базиран във Великобритания, каза, че четирима сирийски войници са били ранени при удара, който е причинил "силни експлозии, докато боеприпасите в депото са се взривили". Израелският удар също унищожи "камиони, превозващи оръжия, принадлежащи на ливанската Хизбула" на военното летище Дабаа в провинция Хомс, добави центърът.

В понеделник израелската армия обстреля позиция, принадлежаща на проиранска групировка в Южна Сирия близо до окупираните от Израел Голански възвишения, втората подобна бомбардировка за дни, припомни тогава центърът.

В началото на месеца израелският министър на отбраната Йоав Галант повтори често повтаряното обвинение на Израел, че иранците се "опитват да се окопаят в Сирия и Ливан". "Няма да позволим на иранците и Хизбула да ни навредят. Не сме го позволявали в миналото, няма да го позволим сега или когато и да е в бъдеще. Когато е необходимо, ще ги изтласкаме от Сирия, където принадлежат и това е Иран", каза той на войските в окупирания Западен бряг.

mediapool.bg