Кламер БГ - Новини: Град Газа е обграден, обяви израелската армия

Град Газа е обграден, обяви израелската армия

Израел

|
Пет, 03 Ноем 2023г. 09:29ч.
Град Газа е обграден, обяви израелската армия

Снимка: БГНЕС

Град Газа в ивицата Газа е обграден, обяви късно вечерта в четвъртък израелската армия. По-рано през деня бе съобщено, че силите й напредват към населеното място, но срещат ожесточена съпротива от страна на бойците на "Хамас". Унищожаването на групировката е основната задача, която израелската армия си поставя. Конфликтът започна след атаките на "Хамас" от 7 октомври.

"Нашите военни приключиха с обкръжаването на град Газа, център на терористичната организация "Хамас". Понятието "прекратяване на огъня" не се обсъжда. Силите за отбрана на Израел водят война, за да унищожат "Хамас", заяви говорителят на израелските сили Даниел Хагари.

По думите му за ден са били ликвидирани 130 терористи. От началото на военната кампания са поразени над 12 хил. цели в ивицата Газа. В тази бройка са включени оръжейни складове, сгради, принадлежащи на видни членове на "Хамас" и ракетни арсенали.

Стратегията на израелските офицери засега изглежда е да концентрират многобройни сили в северната част на ивицата Газа, вместо да започват сухопътна инвазия на цялата територия. Макар че обяви предстояща мащабна сухозмена операция, Израел все още я отлага. Сред причините за това стотиците цивилни заложници, държани от "Хамас".

Според последните данни град Газа е обграден от сили, включително много танкове. По данни на "Ройтерс" бойци на "Хамас" и групировката "Ислямски джихад" излизат от тунели, за да стрелят по танкове, и след това изчезват обратно.

Междувременно Израел продължава да търпи критики заради действията си в Газа. Още в началото на конфликта палестинският анклав бе изцяло изолиран и доставките бяха спрени. Едва наскоро бе постигнато споразумение за пропускане на хуманитарна помощ през Египет.

В четвъртък експерти на ООН, включително специалният докладчик за състоянието на правата на човека в окупираните палестински територии, обявиха в публикувано в Женева в съвместно изявление, че палестинският народ е "изложен на сериозен риск от геноцид".

Те разкритикуваха Израел заради атаките по бежанския лагер "Джабалия", обяснявайки, че те могат да се приравнят на военни престъпления.

mediapool.bg