Кламер БГ - Новини: Израел върна работниците от Газа и "прекратява всякакъв контакт“ с анклава

Израел върна работниците от Газа и "прекратява всякакъв контакт“ с анклава

Израел

|
Пет, 03 Ноем 2023г. 13:13ч.
Израел върна работниците от Газа и "прекратява всякакъв контакт“ с анклава

Израел върна работниците от Газа и

Израел обяви тази нощ, че изпраща обратно в Газа всички работници, които са оттам и бяха блокирани в еврейската държава след атаката на „Хамас“ на 7 октомври, както и че "прекъсва всички връзки" с територията, контролирана от ислямистката организация, предаде Франс прес.

„Работниците от Газа, които са били в Израел в деня на началото на войната, ще бъдат върнати обратно в Газа“, се казва в изявление на израелския кабинет по сигурността.

Като цяло „Израел прекъсва всички връзки с Газа, няма да има повече палестински работници от Газа“, подчерта кабинетът.

Около 18 500 жители на Газа са имали разрешителни за работа в Израел в началото на войната, според „Когат“, органът на израелското министерство на отбраната, който надзирава цивилните дейности в палестинските територии.

Хиляди трансгранични работници от ивицата Газа, наети в Израел и на окупирания Западен бряг, бяха върнати в палестинския анклав, съобщиха тази сутрин журналисти от Ройтерс.

Част от работниците са се прибрали в Газа през граничния пункт с еврейската държава "Керем Шалом", който се намира източно от "Рафах" - граничния пункт на обсадената ивица с Египет, заявиха те.

Работници, върнали се в палестинския анклав, казаха, че след нападението на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел са били задържани и подлагани на унизително отношение от израелските власти. Някои още имаха стикер с номер на краката си.

Тези работници, които са от райони в Северна Газа, ще трябва да останат на юг, след като снощи израелските сили обявиха, че са прекъснали напълно пътищата между двете части на ивицата, заявиха палестински представители.

mediapool.bg