Кламер БГ - Новини: Израел очаква престолонаследника на ОАЕ след историческото споразумение

Израел очаква престолонаследника на ОАЕ след историческото споразумение

Свят

|
Пон, 17 Авг 2020г. 17:10ч.
Израел очаква престолонаследника на ОАЕ след историческото споразумение

Израелският президент Реувен Ривлин покани престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед в Ерусалим. Това става само броени дни след като Израел и ОАЕ обявиха споразумение да нормализират отношенията си, съобщи ДПА.

"Изпълнен съм с надежда, че оформящото се споразумение ще спомогне за изграждане и укрепване на доверието между народите в Близкия изток", написа в Туитър Ривлин.

В публикацията си той помести и снимка на поканата на арабски.

Ривлин добави, че се надява споразумението "да донесе напредък на региона, както и стопанско благоденствие и стабилност на населението на Близкия изток".

В четвъртък Израел и ОАЕ обявиха споразумение, постигнато с посредничеството на САЩ, да нормализират отношенията си в замяна на това Израел да замрази спорния си план да анексира част от окупирания Западен бряг.

Споразумението прави емирствата третата в арабския свят страна след Египет и Йордания - и първата от Персийския залив - която установява дипломатически отношения с Израел.

Иран, който смята Израел за своя най-голям враг, разкритикува остро ОАЕ за споразумението и ги обвини, че са предали палестинската кауза. Палестинското ръководство също реагира гневно.

Повечето страни в Близкия изток бойкотират Израел от създаването му през 1948 г.

mediapool.bg