Кламер БГ - Новини: Сърбия планира да има най-малко пет нови летища до 2025 г.

Сърбия планира да има най-малко пет нови летища до 2025 г.

Свят

|
Пон, 17 Авг 2020г. 17:47ч.
Сърбия планира да има най-малко пет нови летища до 2025 г.

До 2025 г. Сърбия би трябвало да има най-малко пет нови летища и да премрежи цялата територия на страната с въздушни връзки, каза директорът на компанията "Летища Сърбия" Михайло Здравкович, цитиран от Танюг.

Нито един от тези проекти не се изплаща, но трябва да допринесе за развитието на икономиката, най-вече на туризма, като от друга страна е и подкрепа за развитието на въздухоплаването, каза той.

Сърбия има над 30 малки летища, които през последните три години се опитва да управлява от един център, от компанията "Летища Сърбия". Летището в Крушевац бе почти погълнато от индустриалната зона в града и от 2017 г. започна строителството на ново летище там.

Западна Сърбия от дълго време очаква за туристически цели да бъде отворено някогашното военно летище край Ужице, но все още не е определена стратегическата позиция на летището заради близостта на съществуващото международно летище Морава и изграждането на автомагистрала, която ще свързва Ужице с градовете Чачак и Кралево, каза Здравкович.

В момента е в ход изграждането на спортно летище в Праняни, на мястото, където преди 76 години кацнаха съюзнически самолети, с които бяха евакуирани над 500 американски пилоти, каза още директорът.

В източната част на Сърбия се очаква построяването на летище с името "Сребърно езеро", което да повлияе на развитието на туризма в целия район.

Професорът от Икономическия факултет Слободан Ачимович посочи, че инвестирането в тази инфраструктура е решение за хиляди хора от диаспората, които вече няма да пътуват часове наред до домовете си, но преди всичко е важен фактор за развитието на икономиката и предимно на туризма.

mediapool.bg