Кламер БГ - Новини: Израел обяви тактическа пауза в сраженията

Израел обяви тактическа пауза в сраженията

Израел

|
Съб, 11 Ноем 2023г. 16:15ч.
Израел обяви тактическа пауза в сраженията

Израел обяви тактическа пауза в сраженията

Израел обяви тактическа пауза в сраженията и два коридора за изтегляне на жителите от северните части на ивицата Газа към южните части на палестинската територия, предаде ДПА.

Армията няма да предприема действия между 10 часа и 14 часа местно време (8 ч. по Гринуич и 12 ч. по Гринуич) по хуманитарни причини, обявиха израелските сили в социалната мрежа "Екс".

Военните добавиха, че правят и тактическо прекратяване на бойните действия за няколко часа в бежанския лагер "Джабалия", за да позволят на цивилни да избягат оттам също.

"За ваша безопасност, моля присъединете се към стотиците хиляди жители, които се преместиха на юг в последните няколко дни", заяви говорител на израелската армия на арабски в "Екс".

На жителите на северните райони на Газа се позволява да използват два пътя на юг - пътя по крайбрежието на Средиземно море и пътя, който пресича централната част на палестинската територия.

Болница "Ал Шифа" в Газа спря работа

Палестинският министър на здравеопазването съобщи днес, че има риск 39 бебета да починат в болница "Ал Шифа" в ивицата Газа поради липса на електричество, кислород и лекарства, предаде Ройтерс.

Говорителят на здравното министерство в ивицата Газа каза, че работата на болничния комплекс "Ал Шифа" – най-големия в анклава, е прекратена, след като лечебното заведение вече не разполага с гориво.

"В резултат новородено почина в кувьоз, където има 45 бебета", каза за Ройтерс Ашраф Ал Кидра – говорителят на здравното ведомство в контролираната от "Хамас" Газа.

"Ситуацията е по-зле, отколкото някой може да си представи. Обсадени сме в комплекса на болница "Ал Шифа", а окупаторите вземат на прицел повечето сгради в комплекса", каза Ал Кидра по телефона.

Израелската армия каза, че бойците на "Хамас", които миналия месец атакуваха градове и кибуци в Южен Израел, са установили командни центрове под сградата на "Ал Шифа" и под други болници в Газа и по този начин ги превръщат във военни цели.

"Хамас" отрича да използва цивилни като човешки щит, а здравните власти в Газа казват, че растящият брой израелски удари по болници или близо до тях, излагат на риск пациентите, медицинския персонал и хилядите евакуирани, които са се подслонили в сградите на лечебните заведения или в близки постройки.

"Окупационните сили стрелят по хора, които се движат вътре в комплекса, което ограничава възможностите ни да се придвижваме в различните части на болницата. Някои хора се опитаха да си тръгнат и тогава по тях беше открита стрелба", каза Ал Кидра и добави, че в болницата няма електричество и интернет.

Израелската армия е поела контрол върху 11 военни поста на "Хамас"

Израелските сили за отбрана ЦАХАЛ съобщиха днес, че са поели контрол върху 11 военни поста в ивицата Газа от началото на сухопътната кампания, предаде ДПА.

ЦАХАЛ съобщиха също, че през изминалата нощ са поразили тунели и заподозрени терористи в палестинската територия, а късно снощи флотът е атакувал оръжейни складове.

Ракетният огън откъм Газа срещу Южен Израел продължи и днес, а в погранични селища близо до Газа звучат сирени за тревога.

Войната в Газа, която навлезе в 36-тия си ден, започна на 7 октомври с нападението на "Хамас" срещу Израел и последвалите ответни бомбардировки на еврейската държава срещу ивицата Газа.

Израел вчера официално промени броя на загиналите в атаките на 7 октомври, като намали числото им от 1400 на 1200. В израелската военна кампания в Газа са загинали 11 078 души, главно цивилни, а ранените са 27 490, по последни данни на управляваното от "Хамас" здравно министерство в Газа.

mediapool.bg