Кламер БГ - Новини: Израел обяви, че няма намерение да окупира Газа

Израел обяви, че няма намерение да окупира Газа

Израел срещу Хамас

|
Вт, 12 Дек 2023г. 08:27ч.
Израел обяви, че няма намерение да окупира Газа

снима ЕПА/БГНЕС

“Нямаме намерение да оставаме за постоянно в ивицата Газа и сме готови да обсъждаме алтернативи за това кой ще контролира територията, стига това да не е враждебна по отношение на Израел групировка", каза израелският министър на отбраната Йоав Галант, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

"Израел ще предприеме всякакви мерки, за да унищожи "Хамас", но нямаме намерение да оставаме за постоянно в ивицата Газа. Грижим се само за нашата сигурност и за сигурността на нашите граждани по границата с Газа", обясни министърът пред журналисти.

Галант каза още, че Израел е отворен към възможността за постигане на споразумение с подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула", но това споразумение ще трябва да включва безопасна зона по протежението на ливанско-израелската граница и подходящи гаранции за сигурност.

"Имаме възможност за реакция с резултати като тези, които виждаме в Газа. Предполагам, че "Хизбула" взима това предвид", подчерта израелският министър.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън призна, че между него и израелския премиер Бенямин Нетаняху има разминаване по редица въпроси. Байдън се пошегува, че веднъж е казал на израелския лидер: "Обичам те, но не съм съгласен с нито едно нещо, което имаш да кажеш."

Байдън добави: "Днес е същото." Американският президент каза, че Израел се намира в "трудна ситуация" след нападението на Хамас и последвалата война в Газа.

"Ще продължим да предоставяме военна помощ на Израел, докато не се отърват от Хамас, но трябва да бъдем внимателни - те трябва да бъдат внимателни", каза Байдън.

Президентът също така приветства работата, която неговата администрация е свършила, за да осигури освобождаването на заложниците, които все още се държат в Газа, както и за доставката на хуманитарна помощ за региона.

"Работим непрестанно за безопасното връщане на заложниците. Лично аз прекарах безброй часове, вероятно до 20 часа с катарците и египтяните, израелците, за да осигурим свободата на заложниците, да вкараме камионите, да осигурим приток на хуманитарна помощ, да ги убедим да отворят портата, да накараме египетския президент Ел-Сиси да се увери, че е отворил портата в Египет", каза Байдън.

mediapool.bg