Кламер БГ - Новини: Изнасят лъчелетерапията и в извънболничната помощ

Изнасят лъчелетерапията и в извънболничната помощ

България

|
Четв, 02 Март 2023г. 17:56ч.
Изнасят лъчелетерапията и в извънболничната помощ

Изнасят лъчелетерапията и в извънболничната помощ

Лъчелечение да се провежда в медицински центрове от извънболничната помощ, а не само в болниците. Това предлагат от Министерството на здравеопазването с промени в медицинския стандарт по специалността.

Сега лъчелечение може да се провежда само и единствено в лечебни заведения за болнична помощ. “Това изключва изпълнението на дейности по тази медицинска специалност в извънболничната медицинска помощ. С настоящия проект се залага нормативна възможност дейности по лъчелечение да се изпълняват в индивидуални или групови практики за специализирана извънболнична медицинска помощ, медицински центрове, медико-дентални центрове и диагностично-консултативни центрове“, посочват от МЗ.

В извънболничната помощ ще могат да се извършват диагностично- консултативни дейности при пациенти с онкологични заболявания и някои неонкологични заболявания, включително при пациенти, преминали лъчетерапия, както и насочване на пациенти за консултации с други специалисти или за болнично лечение при необходимост. Допълнително с проекта се правят промени за създаване на нормативна яснота по отношение прилагането едновременно на лъче- и химиотерапия.

За разкриването на кабинети в специализираната извънболнична медицинска помощ по лъчелечение са заложени минимални изисквания, без задължителни изисквания за специфична и скъпоструваща апаратура и оборудване, което дава възможност дейността да бъде осъществявана без финансови затруднения за лечебните заведения за оборудване на кабинетите, казват от МЗ.

Допълнително с проекта се прави изменение и в стандарта по “Медицинска онкология“, с който е регламентирано създаването и поддържането на Националния раков регистър. В момента съществува нормативна неяснота по отношение институцията, която следва да поддържа този регистър.

С предложения текст изрично се регламентира създаването и поддържането на Националния раков регистър да се извършва от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). С възлагането на НЦОЗА да осъществява функциите по поддържане на регистъра се осигурява възможност данни да се събират на национално ниво от всички лечебни заведения, осъществяващи медицинско обслужване на лица с онкологични заболявания.

Лечебните заведения имат ангажимент за предоставяне регулярно на данни за обслужваните от тях пациенти с онкологични заболявания.

mediapool.bg