Кламер БГ - Новини: Известен афганистански певец е застрелян брутално от талибаните

Известен афганистански певец е застрелян брутално от талибаните

Свят

|
Нед, 29 Авг 2021г. 11:22ч.
Известен афганистански певец е застрелян брутално от талибаните

Фавад Андараби

Афганистанският певец на народна музика Фавад Андараби е бил убит в събота от бойци от радикалното движение талибани, завзели властта в страната. Това съобщи в телевизионният канал Times Now позовавайки се на негови близки.

Според телевизионния канал музикантът е изведен от дома си в Баглан и застрелян.

Синът на певеца е потвърдил информацията.

Андараби подкрепяше в песните си противниците на талибаните. Много лидери на талибаните смятат музиката на Андараби „в противоречие с исляма“.

Междувременно талибаните обещаха в събота да обявят до 1-2 седмици пълен състав на новото правителство на Афганистан, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Вече са назначени министър на здравеопазването и на образованието и губернатори на 33 от 34-те провинции в страната.

Целта на талибаните е бързо да поемат управлението на страната с цел да се спре икономическият хаос. В момента банките в Афганистан не разрешават теглене на повече от 200 долара.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид призова всички жени, които работят в министерството на здравеопазването, да се върнат на работните си места, съобщи Би Би Си.

Той подчерта още, че жителите на Кабул имат срок от една седмица да предадат всички оръжия и боеприпаси на властите.

Говорителят на талибаните призова Съединените щати, Великобритания и останалите западни държави да не прекъсват дипломатическото си присъствие в Афганистан.

Според Русия има добри шансове талибаните да възстановят реда в Афганистан с подкрепата на международната общност, заяви Замир Кабулов, който оглавява един от отделите за Азия в руското външно министерство. Според Кабулов талибаните възнамеряват да включат в управлението на Афганистан представители на други етнополитически групи.

mediapool.bg