Кламер БГ - Новини: Американски удар в "Кабул" срещу кола бомба на "Ислямска държава"

Американски удар в "Кабул" срещу кола бомба на "Ислямска държава"

Свят

|
Нед, 29 Авг 2021г. 18:46ч.
Американски удар в "Кабул" срещу кола бомба на "Ислямска държава"

Дим след новия взрив до летището в Кабул. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжените сили на САЩ нанесоха ракетен удар с дрон срещу превозно средство с атентатор самоубиец, за което се предполага, че е на "Ислямска държава", в близост до летището в Кабул, предаде Ройтерс.

Първоначално световните агенции съобщиха за експлозия от изстреляна ракета, която бе сметната за нова атака, за която по-рано предупреди Държавният департамент. Това се случва три дни след като в четвъртък на летището в афганистанската столица беше извършен атентат с много жертви, докато западните сили завършваха евакуационните си операции.

Според Ройтерс атакуваното от САЩ превозно средство е целяло нова самоубийствена атака на летището в афганистанската столица.

Това е втори ответен удар с дрон на американските сили, след като в четвъртък смъртоносни експлозии убиха близо 200 души, включително 13 американски военнослужещи, близо до летището в Кабул, а "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Неделната експлозия идва и часове след като Държавният департамент на САЩ призова американските граждани да напуснат незабавно района на летището в Кабул, позовавайки си на информация за "конкретна" и "достоверна" заплаха, предаде Асошиейтед прес. Оказва се обаче, че ракетната експлозия не е окачваната атака.

В предупреждението, публикувано рано сутринта в неделя, се посочва, че американските граждани трябва да избягват да пътуват до летището и да избягват всички изходи на летището в момента.

В събота американският президент Джо Байдън заяви, че разполага с информации, че нова атака "е много вероятна в следващите 24-36 часа".

След предупреждението тълпите хора на изходите на летището в Кабул са намалели, съобщи пред Ройтерс западен официален представител.

По думите му американските сили започват финалната фаза на евакуацията, като предстои да бъдат транспортирани още около 300 души от летището на Кабул.

Талибаните, които поеха властта в Афганистан, и оттеглящите се американски сили планират бързо прехвърляне на контрола над летището в Кабул, заяви за Ройтерс официален представител на талибаните.

mediapool.bg