Кламер БГ - Новини: Избягалите затворници от Стара Загора са молдовски граждани

Избягалите затворници от Стара Загора са молдовски граждани

България

|
Нед, 25 Авг 2019г. 17:51ч.
Избягалите затворници от Стара Загора са молдовски граждани

Избягалите в събота от затвора в Стара Загора са молдовски граждани – 24-годишният Александър Мораро и 30-годишният Василе Хаджи, предаде в неделя БТА. Двамата са пуснати за общонационално издирване.

В общежитието има трети техен съгражданин, но той е тук, съобщи пред агенцията Запрян Димитров, началник на затворническото общежитие. Тримата са били настанени там преди седмица, след като са прекарали 1 година в ареста. Очаквало се да ги преместят в София, където е трябвало да изтърпят присъдата си от 4 години и 8 месеца. Първоначално, тя е била 7 години, но след направени самопризнания, е намалена.

Вероятно двамата са избягали между 12.00 и 15.00 ч. в събота. Преди бягството си те са се намирали на открития фитнес, счупили част от оградата и избягали в неизвестна посока.

Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки. Сънародникът им казал

пред разследващите,че не знае нищо за плана им.

"Третият молдовски гражданин заяви, че в последните 2-3 дни не били в добри отношения и не знае нищо”, каза Запрян Димитров. Двамата разговаряли на румънски език и никой от охраната нямал представа какво обсъждат.

"В общежитията от открит тип в цяла България телефоните са разрешени. Всеки един затворник може да говори свободно. Нямаме право да ги подслушваме. Преди беше по-различно. Сега моделът е либерализиран. Много по-трудно може да добием информация за техни бъдещи действия”, заяви Димитров.

Те са осъдени заради извършено престъпление през лятото на 2018 г. Тогава трима молдовски граждани взривиха банкомати в Казанлък и Стара Загора и задигнаха близо 80 хиляди лева. По-късно те върнаха парите, а присъдата им беше намалена заради направените самопризнания.

"Молдовските граждани бяха настанени на територията на общежитието на 14 август и в разумен срок трябваше да получат преводни писма за превеждането им в София. Тези писма по наша информация са били разписани в четвъртък или в петък и е било въпрос на дни да бъдат изпълнени и да бъдат закарани в София за доизтърпяване на наказанието към открит тип общежитие към Софийския затвор", обясни Запрян Димитров.

В издирването им се използват и следови кучета.

mediapool.bg