Кламер БГ - Новини: В Дупницата протестират в защита на сметището под "Струма"

В Дупницата протестират в защита на сметището под "Струма"

България

|
Пон, 26 Авг 2019г. 08:54ч.
В Дупницата протестират в защита на сметището под "Струма"

С плакати “Кольо Илиев е невинен” работници във фирмата за вторични отпадъци "Феникс-Дупница"

излязоха на протест в защита на началника си. Те твърдят, че Илиев няма вина за пожара под мостта на магистрала "Струма", който доведе до затваряне на 10-километрова отсечка на главния път. Според тях отпадъка под мостта не бил на фирмата, а нечий чужд.

Магистралата бе затворена на 13 август заради пожар, избухнал на сметището, разположено до и под мостово съоръжение на 62-ия километър на пътя край Дупница. Оказа се, че фирмата "Феникс-Дупница" от години е складирала отпадъци до мостта и вероятно под него, което е забранено. Огънят повреди тежко част от колоните на мостта, а ремонтът ще струва близо 2 милиона лева и ще продължи близо 4 месеца.

Протестиращите искат държавата да не затваря сметището на фирмата и обясняват, че не сметището трябва да се махне, а че магистралата не е трябвало да минава оттам.

"Фирмата ни е от регионална значимост, защото преработва над 500 тона месечно технологичен отпадък, който го превръщаме във вторична суровина. Това е от регионална значимост, защото обслужва много малки и големи фирми и обслужва тяхната нормална стопанска дейност", казва жена, която работи във фирмата и участва в протеста, предава бТВ.

Според нея, ако работата на депото бъде спряна, има опасност от замърсяване на околната среда. Не на последно място местните се притесняват, че ще останат без работа.

"Това че фирмата се оказа на място най-близо до нерегламентираното сметище, не я прави виновник и участник в пожара", каза още жената.

От депото многократно изпращали сигнали до институциите, че магистралата не бива да минава през този участък, каза Даниела Борисова, също служител на фирмата. По думите ѝ никой не е обърнал внимание на тези жалби.

Екологът на депото – Светлана Кирилова, също подкрепи протестиращите, като каза, че складираните гуми под магистралата не са били от това депо.

mediapool.bg