Кламер БГ - Новини: Избраната за президент на Молдова иска изтегляне на руските войски от Приднестровието

Избраната за президент на Молдова иска изтегляне на руските войски от Приднестровието

Свят

|
Пон, 30 Ноем 2020г. 13:44ч.
Избраната за президент на Молдова иска изтегляне на руските войски от Приднестровието

Избраната за президент на Молдова Мая Санду се обяви за изтегляне на руските войски и боеприпаси от Приднестровието. Според нея руските миротворци в региона трябва да бъдат сменени с мисия от цивилни наблюдатели под егидата на ОССЕ.

Мая Санду заяви днес пред журналисти, че смята да активизира преговорите за Приднестровието във формат "5 + 2" (Молдова, Приднестровието, ОССЕ, Русия, Украйна и наблюдатели от САЩ и ЕС).

"Напоследък тези преговори се забавиха", каза тя, но подчерта, че няма намерение да води "преговори заради самите преговори", предава ТАСС.

Евентуална промяна на статуквото в Приднестровието може съществено да дестабилизира ситуацията в региона според Кремъл, който призовава да се избягват "резки движения", засягащи тази деликатна тема. Тази позиция по-късно представи Дмитрий Песков, прессекретарят на руски президент, запитан при какви условия руските миротворци може да напуснат Приднестровието.

Русия контактува с избраната за президент на Молдова Мая Санду по дипломатическа линия, посочи Песков в отговор на друг въпрос и напомни, че президентът Владимир Путин вече поздрави Санду по повод изборната й победа.

Москва ще се съобразява с всички възможни негативни последици от евентуални резки стъпки на новото ръководство на Молдова и разчита да продължи конструктивния диалог, воден със сегашния молдовски ръководител Игор Додон, каза говорителят на Кремъл.

Песков съобщи, че темата не е била обсъдена предварително с Руската федерация, и спомена за "нуждата от по-балансиран подход в контекста на нашите двустранни отношения".

mediapool.bg