Кламер БГ - Новини: Изборите във Франция се превърнаха във фиаско за бившия френски премиер Манюел Валс

Изборите във Франция се превърнаха във фиаско за бившия френски премиер Манюел Валс

Европа

|
Пон, 06 Юни 2022г. 14:29ч.
Изборите във Франция се превърнаха във фиаско за бившия френски премиер Манюел Валс

Манюел Валс

Поставен от президентското мнозинство в листите с кандидати, представляващи французите, живеещи в чужбина, бившият премиер на Франция Манюел Валс отпадна вчера още в първия тур на парламентарните избори – ново фиаско след провала му на общинските избори в Барселона, където той също се бе кандидатирал заради двойното си гражданство, предаде Франс прес.

"Вземам си поука от резултатите (. . .) Щом несъгласието и разцеплението са внесли объркване, няма как да пренебрегна броя на гласовете за мен и факта, че кандидатурата ми не е била убедителна", коментира Валс в Туитър. Той бе министър-председател на президента социалист Франсоа Оланд от 2014 до 2016 г.

Начело в пети избирателен окръг на французите, живеещи в чужбина, включващ близо 120 000 гласоподаватели от Испания, Португалия, Монако и Андора, е кандидатът на лявото обединение "Нов народен екологичен и социален съюз" Рено Льо Бер.

Неуспехът на Валс е ново поражение за бившия политик социалист от тежка категория, напуснал френския политически живот преди четири години заради неуспешен опит да завоюва през 2019 г. кметския пост в родния си град Барселона.

В крайна сметка той напусна през 2021 г. барселонския общински съвет, в който заемаше място, и се завърна във Франция като телевизионен коментатор.

След президентските избори, спечелени на 24 април от Еманюел Макрон, на 12 и 19 юни французите ще изберат нов парламент от 577 депутати. Избирателите от чужбина обаче имаха възможност да гласуват още през уикенда на първия тур на този вот и първи данни от това гласуване вече излизат наяве.

mediapool.bg