Кламер БГ - Новини: Германската крайна десница се разраства и е по-склонна да прибягва до насилие

Германската крайна десница се разраства и е по-склонна да прибягва до насилие

Европа

|
Вт, 07 Юни 2022г. 16:56ч.
Германската крайна десница се разраства и е по-склонна да прибягва до насилие

Министърката на вътрешните работи Нанси Фезер и ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията Томас Халденванг, Сн. ЕПА/БГНЕС

Политическият екстремизъм е нарастваща заплаха за Германия, а привържениците му - най-вече от крайната десница и все по-често водени от дезинформация - са все по-склонни да използват насилие, се казва в нов доклад на вътрешното разузнаване, цитирано от ДПА.

Федералната агенция за защита на конституцията е установила 33 476 престъпления по политически подбуди през 2021 г. - леко увеличение спрямо 2020 г., когато те са били 32 924. Престъпленията по политически подбуди, придружени с насилие, обаче са станали с 10 процента повече.

"Крайнодесният екстремизъм остава най-голямата екстремистка заплаха за нашата демокрация", заяви министърката на вътрешните работи Нанси Фезер, представяйки доклада. Наблюдаваме висока степен на склонност към насилие тук, допълни тя.

Политическият екстремизъм е силно чувствителна тема в Германия предвид нацисткото минало на страната и много германци приемат като специална отговорност изкореняването на расизма и нетърпимостта.

Ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) Томас Халденванг отбеляза, че дезинформацията играе ключова роля в подхранването на всички видове екстремистка дейност.

Като положително развитие се отчита, че германското население изглежда малко или много невъзприемчиво към пропагандата, разпространявана от Русия в Германия в подкрепа на войната си в Украйна.

Броят на крайнодесните активисти леко е нараснал до 33 900 души.

Известно увеличение до 21 000 души бележи и движението на "Райхсбюргерите" ("Граждани на Райха" - реваншистка организация, която претендира за вярност към предишни, по-малко демократични форми на германската държава). Увеличението при нея е свързано главно със съпротивата срещу мерки като задължителното носене на маски, наложено за ограничаване на пандемията от коронавируса, се уточнява в доклада.

Крайнолевият екстремизъм също регистрира леко увеличение, като тази група включва около 34 700 души.

Лек спад се отчита при ислямисткия екстремизъм.

mediapool.bg