Кламер БГ - Новини: ИТН също предлага закриване на Бюрото по защита

ИТН също предлага закриване на Бюрото по защита

България

|
Четв, 19 Авг 2021г. 17:42ч.
ИТН също предлага закриване на Бюрото по защита

ИТН също предлага закриване на Бюрото по защита

"Има такъв народ" стана третата формация в парламента, която внесе законопроект за закриване на Бюрото по защита към главния прокурори. Предложението е Бюрото да се превърне специализиран отдел към Министерство на правосъдието, както беше преди десет години. Предложения в този смисъл вече бяха внесени от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

ИТН твърди, че предоставения на Иван Гешев контрол върху Бюрото по защита е недопустим, защото институцията има право да задържа хора, което е полицейско правомощие. Поради тази причина правомощията на главния прокурор недопустимо се разширяват.

"Главният прокурор не може едновременно да контролира Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия", се казва в аргументите на ИТН.

Преди ден Гешев изпрати в Народното събрание доклад за дейността на Бюрото по защита за 2020 г. и първите шест месеца на 2021 г.,

От доклада се разбра, че през тази година Бюрото се е грижило за 16 защитени свидетели и трима магистрати. Един от магистратите е самият главен прокурор. Срещу това данъкоплатците са поели разходи в размер на близо 10 милиона лева.

Конституционният съд образува дело за законността на Бюрото по защита, след като бе сезиран от президента.

mediapool.bg