Кламер БГ - Новини: Гешев е възмутен от полицейското насилие. И толкова (видео)

Гешев е възмутен от полицейското насилие. И толкова (видео)

България

|
Четв, 19 Авг 2021г. 20:27ч.
Гешев е възмутен от полицейското насилие. И толкова (видео)

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо се яви в парламента да бъде изслушан от правната комисия. С видимо отегчение и невъзмутим вид, той избегна отговори на повечето въпроси, повтаряйки опорките си, че от него нищо не зависи, не е длъжен да се информира за конкретни дела, нито пък може да пита прокурорите за разследвания, защото би се намесил в работата им незаконно. Обясни пред депутатите, че бил извикан по спешност, прекъснал отпуската си и пътувал часове наред за изслушването, за което от прокуратурата предварително предупредиха, че ще бъде в разрез с конституцията.

Самият Гешев се закани, че ще поиска от Конституционния съд да отмени възможността депутатите да го викат, защото това му приличало на парламентарен контрол.

Той вече отказа да предоставя информация на временната комисия в НС за подслушването и полицейското насилие.

Защитихме протестиращите като ги подслушвахме

Делото за бунт и преврат в специализираната прокуратура, по което са подслушвани протестиращи, всъщност е защитило техните права, обясни Гешев. Той припомни, че държавното обвинение разследвало престъпна група начело с бизнесмена Васил Божков, която искала да радикализира протестите.

"Прокуратурата е защитила правата на протестиращите като е спряла намеренията на някои хора да опорочат протеста, а може би и да застрашат протестиращите граждани", каза Гешев.

"Специални разузнавателни средства са били използвани по отношение на организирана престъпна група за телесни повреди и палежи, като на тяхна база са изготвени 50 веществени доказателства", добави той.

Депутатът Николай Хаджигенов го попита как така дело за бунт и въстание изведнъж се превръща в такова за организирана престъпна група под ръководството на Божков. Главният прокурор отвърна, че често се случвало едно дело да бъде образувано по един текст от НК, а след това в хода на разследването да се открият доказателства за други престъпления.

Възмутен от полицейския побой

Гешев сподели, че е възмутен от полицейския побой срещу протестиращи младежи, но не може да коментира нищо повече, защото той не ръководи конкретните прокурори и не можел да им казва какво да правят.

"Длъжни сме всички да изразим възмущението си от това, което видяхме. Нямам нито задълженията, нито правомощията да контролирам досъдебни производства", заяви той.

Христо Иванов е виновен

Главният прокурор заяви, че се е запознал с клиповете с полицейско насилие миналия петък. За пореден път се оправда с "конституционната реформа" от 2016 г., по силата на която вече не можел да контролира прокурорите. Той неведнъж е посочвал, че тези промени са направени от тогавашния правосъден министър Христо Иванов. Истината е, че Иванов си подаде оставката заради орязване на предложенията му.

Гешев обясни, че не бил запознат с делото срещу полицаите биячи. Но пък каза, че се "забавлява" с изявленията на вътрешния министър Бойко Рашков, който по-рано обяви, че прокуратурата цяла година е крила записите и е повдигнала обвинения едва преди дни.

"Ако някой има претенции към скоростта, с която се води делото, трябва да се обърне към съдебния инспекторат, защото нямам право да се меся на прокурорите", каза Гешев.

По думите му досъдебно производство има от 8 - 9 месеца: "Нямам данни то да е прекратено. Отговорността за всичко носи съответния наблюдаващ прокурор. Нямам против да се промени закона за съдебната власт и да нося отговорност за производства".

Гешев отказа да коментира назначението в прокуратурата на едно от главните действащи лица по време на побоя - бившия полицай Андон Андонов. След инцидента той започва работа в Бюрото по защита, което е на подчинение на Гешев. Едва след повдигане на обвинения, Андонов е отстранен.

От мен нищо не зависи

През цялото време Гешев се опитваше да внуши, че от него нищо не зависи. Главният прокурор толкова често повтаряше, че не може нито да иска от прокурорите нещо, нито да им разпорежда, че накрая депутатът от ДБ Иван Димитров го репликира иронично:

"Сега разбрах защо кандидатът за главен прокурор беше само един. Защото от него нищо не зависи".

Димитров допълни, че имал детска мечта да стане главен прокурор, но сега бил разколебан.

Той попита Гешев дали като главен прокурор може да отмени постановление на обвинител от долната инстанция и дали може да изземе делото, за да се запознае с доказателствата.

Гешев се впусна в дълго обяснение какъв бил инстанционният контрол и как решения на прокурори изключително рядко стигали до него, защото преди това минавали през редица други обвинители. В крайна сметка стигна до извода, че да изиска дело би било незаконно.

Гешев многократно заяви на депутатите, че ако искат той да контролира всяко едно дело, са свободни да променят закона и да го задължат на такова нещо.

"Усещам едно отношение на превъзходство, което оставя лош вкус в устата", обобщи Димитров.

Как така ще ме викате?

Още в началото Гешев се закани, че ще сезира КС заради разпоредбата в правилника парламента, по силата на която е извикан. Според него съдебната власт не подлежи на никаква форма на парламентарен контрол.

За такава форма на контрол е настоявал предишният главен прокурор, отговори му пък председателят на парламента Ива Митева. Тя посочи, че е имало подобна препоръка и в европейските доклади за напредъка на България.

Като прокурор не мога да кажа

След като пред камерите каза, че е възмутен от полицейското насилие, пред депутатите Гешев отказа да се произнесе за записите в ролята си на прокурор. Той заяви, че така би оказал влияние върху решенията на наблюдаващия прокурор, а разследването било висящо.

Депутатът от БСП Крум Зарков му напомни, че срещу България има редица осъдителни решения в Европейския съд по правата на човека заради полицейското насилие. Той добави, че у нас има проблем с разследването на тези престъпления, защото колеги разследват колеги.

Гешев се съгласи, че има такъв проблем. Според него той може да се реши, ако делата срещу полицаи се върнат във военните прокуратури. Това обаче можело да стане само с решение на депутатите.

Другото му предложение е да се ликвидира институтът на полицейската проверка, защото тя е безсмислена. Тази процедура няма никаква процесуална стойност и провереното веднъж вече се проверява и втори път в рамките на прокурорско дело. Според Гешев трябва да се образува наказателно производство при всеки сигнал. Така ще може да се контролират и прокурорските актове от съда.

Ще си наема частна фирма да ме пази

Макар че отказа да говори за дела, Гешев бе съгласен да обсъжда всякакви други теми. Той заяви, че е прочел, че Митева е казала, че НСО не бива да охранява главния прокурор.

"Може би ще станем първата страна в ЕС, в която главният прокурор не се охранява, може би ще съм първият, който ще си наеме частна фирма", заяви той и добави, че нямало да е проблем, защото държавата му плащала сериозна заплата.

И понастоящем Гешев не ползва охрана от НСО. Пазят го служители на Бюрото по защита, което е на негово подчинение.

mediapool.bg