Кламер БГ - Новини: ИТН оглави най-важните парламентарни комисии

ИТН оглави най-важните парламентарни комисии

България

|
Ср, 18 Авг 2021г. 14:12ч.
ИТН оглави най-важните парламентарни комисии

ИТН оглави най-важните парламентарни комисии

Народното събрание избра в сряда състава и ръководството на 22-те постоянни парламентарни комисии, а "Има такъв народ“ оглави най-важните сред тях. Прави впечатление, че с някои изключения партията на Слави Трифонов е поставила на председателските постове депутати, различни от тези, които доскоро предлагаше за министри.

"Има тъкъв народ" ще има постоянни председатели на общо 7 комисии. Икономистът Любомир Каримански ще председателства Комисията по бюджет и финанси. Каримански в миналото е работил на висш пост в близката до ДПС "Търговска банка Д", а после е бил и изпълнителен директор на "Инвестбанк". В последно време публичните му изяви включваха тежки критики към ръководството на Българската народна банка, а името му се спрягаше за евентуален нов управител на централната банка, тъй като мандатът на Димитър Радев изтече.

Правната комисия ще бъде оглавена от Андрей Михайлов. Новото име на правната комисия е Комисията по конституционни и правни въпроси. Енергийната комисия бе възложена на Иван Хиновски, комисия по външна политика на Димитър Гърдев, а земеделската комисия - на Пламен Абровски.

Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще оглави проф. Николай Радулов от "Има такъв народ", а д-р Силви Кирилов ще бъде председател на Комисията по здравеопазване.

Комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се председателства на ротационен принцип. Първият председател е Светлин Стоянов от "Има такъв народ".

ГЕРБ, БСП и "Демократична България" ще председателстват по четири комисии, а ДПС - две. ИБГНИ отказаха да имат свои председатели.

ГЕРБ - СДС също получиха важни комисии.

Председател на Комисията по въпросите на ЕС ще бъде бившият вицепремиер Томислав Дончев, а транспортна комисия ще бъде ръководена от бившия транспортен министър Росен Желязков. Комисията по културата и медиите ще оглави Тома Биков, а комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите бе възложена на Радомир Чолаков.

"БСП за България" получи Комисията по труда и социалната политика, която ще се председателства от Георги Гьоков. Комисията по отбрана ще се ръководи от Атанас Зафиров, Комисията по образование се поема от Ирена Анастасова и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта - от Иван Ченчев.

Депутатите от "Демократична България" получиха Комисията по околна среда и водите, която бе възложена на Борислав Сандов, Комисията по дигитализация и електронно управление ще се ръководи от Ивайло Мирчев, Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ще се председателства от Цецка Бачкова, а Комисията по политиката за българите в чужбина бе възложена на Антоанета Цонева.

ДПС ще оглавят две постоянни комисии. Комисията по икономическата политика и туризъм бе дадена за ръководене на Йордан Цонев, а Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление на Халил Летифов.

Още в началото на заседанието Мая Манолова от ИБГНИ обяви, че нейната група е взела решение, че не желае председателски места в комисиите. Тя бе репликирана от председателката на НС Ива Митева, че ако и другите групи бяха взели подобно решение, парламентът е щял да блокира.

Правилникът на НС предвижда, че всеки депутат може да членува само в две постоянни комисии.

mediapool.bg