Кламер БГ - Новини: ИТН издига Мартин Карбовски за член на СЕМ

ИТН издига Мартин Карбовски за член на СЕМ

България

|
Ср, 13 Апр 2022г. 16:53ч.
ИТН издига Мартин Карбовски за член на СЕМ

сн. БНР

Партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ" е предложила за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) бившия телевизионен водещ Мартин Карбовски, който от началото на войната в Украйна дава трибуна за проруска пропаганда. Кандидатурата му вече е внесена в деловодстовто на Народното събрание от председателя на парламентарната комисия и зам.-председател на ИТН Тошко Йорданов, научи Mediapool.

Очаква се от управляващата коалиция кандидати да бъдат издигнати, освен от ИТН, и от ПП и ДБ. По неофициална информация социалистите поне засега не за заявили желание да издигат свой кандидат.

От "Демократична България" съобщиха, че издигат дългогодишния радио водещ Пролет Велкова. Посочва се, че тя притежава значителен опит в областта на електронните медии и обществен авторитет и професионално признание, необходими за член на СЕМ, се казва в мотивите на ДБ.

Велкова е журналист със сериозен опит в БНР от 1981 г. до 1993 г. В радио “Дарик” е от основаването му, като в периода от 1993 г. до 2007 г. е продуцент и водещ на сутрешния блок на радиото "Дарик кафе". От 1996 г. до 1998 г., е и главен редактор на медията. От 2007 г. до днес Пролет Велкова е продуцент и водещ на предаването "Кой говори" - популярен дискусионен формат, чиито централни теми са: политика, социални процеси, медии, образование, права.

От ДБ посочват, че Пролет Велкова е силно ангажирана с обществена дейност в областта на утвърждаването и развитието на плуралистична и свободна медийна среда в България. През 1998 г. е един от учредителите на фондация "Център за развитие на медиите", като до 2002 г. е и председател на Управителния съвет.

От 2006 г. до 2008 г. е член на Комисията по журналистическа етика. От 2013 г. до днес е изпълнителен директор на фондация "Дарик", която работи основно в областта на медиите, човешките права, образованието.

За кандидат на ПП се спряга юристът Симона Велева, която е доктор по конституционно право, както и експерт по медийно право. Не е изключено обаче партията да номинира журналистът и бивш водеща в БНТ Искра Ангелова, която в момента е парламентарен сътрудник с ресор "култура и медии" на депутат от ПП.

"Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" са обсъждали въпроса за СЕМ на коалиционен съвет, като първоначалното решение е било номинациите да са две, за да не се стига до ново напрежение между тях. За целта обаче е трябвало четирите формации да обсъдят имена и да намерят доказали се професионалисти, за които всички са съгласни. Изглежда обаче до това няма да се стигне.

Така се очертава и при избора на двама нови членове на СЕМ решаващи да са гласовете на опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС, защото управляващите не са единни по въпроса.

Изборът на членове на СЕМ е важен, защото в началото на юни изтича мандатът на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и именно обновеният СЕМ трябва да избере нов шеф на обществената телевизия.

От месеци неофициално се говори, че "Има такъв народ" имат желание да поставят свой кандидат в БНТ, но не е ясно дали ще се случи, защото все пак евентуалният им кандидат трябва да бъде подкрепен поне от 3-ма от общо 5-мата членове на СЕМ. За евентуални кандидати за шеф на БНТ, подкрепени от ИТН, се спрягат Камен Воденичаров и Крум Савов.

В конкурса за поста се очаква да участва и журналистът Асен Григоров, който в момента е съветник на министъра транспорта и съобщенията Николай Събев, който е от квотата на ПП. По неофициална информация е възможно в конкурса за генерален директор да се включи и бившият шеф на новините на бТВ Венелин Петков, а около него може и да се намери мнозинство в СЕМ.

Освен двама нови членове от парламентарната квота, скоро президентът също трябва да избере нов член от своята квота. През май изтича и мандатът и на настоящият председател на СЕМ Бетина Жотева, която е от президентската квота, но е назначена от бившия президент Росен Плевнелиев (ГЕРБ). Според източници на Mediapool кандидат вече има. От месец като кандидат на Радев се спряга Бившия депутат от БСП Антон Кутев, който беше и говорител на служебното правителство, но по информация на Mediapool е по-възможно с указ на президента за член на СЕМ да бъде назначен бившият журналист от БНТ Мария Стоянова, която преди време е била и председател на Съвета за електронни медии.

mediapool.bg