Кламер БГ - Новини: Кабинетът дава 600 000 лв. за научна програма за математици

Кабинетът дава 600 000 лв. за научна програма за математици

България

|
Ср, 13 Апр 2022г. 17:45ч.
Кабинетът дава 600 000 лв. за научна програма за математици

Кабинетът дава 600 000 лв. за научна програма за математици

Министерският съвет одобри на заседанието си в сряда отпускането на 600 000 лв. за националната научна програма "Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки".

С предоставените средства ще се подкрепи равният достъп до качествено виеше образование, развитие на научния потенциал и изграждане на устойчива връзка образование-наука-бизнес.

Научната програма ще се изпълнява до 2025 г., като заложеният й общ бюджет е 2 млн. лв. В нея могат да се включат всички научни организации и акредитирани висши училища с над 20% принос към научната продукция на България в математическите науки през последните пет години.

В рамките на три години ще се създават и използват споделени ресурси, като по този начин ще се повиши научният капацитет на страната. Ще се провеждат специализирани курсове за магистри и докторанти и ще се осигури кариерно развитие в областта на математическите науки. Ще се стимулира и партньорство между БАН и Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

mediapool.bg