Кламер БГ - Новини: И цар Борис III предизвиква нетърпимост в македонците

И цар Борис III предизвиква нетърпимост в македонците

България

|
Пет, 31 Март 2023г. 13:02ч.
И цар Борис III предизвиква нетърпимост в македонците

Помещението на клуб

И името "Цар Борис

III" не може да се използва в Северна Македония, реши правосъдният министър Кренар Лога. Той одобри становището на Комисията за използване на личните имена, според което използването на името на цар Борис Трети в наименованието на едноименното българско културно сдружение в Охрид "предизвиква напрежение и нетърпимост в обществото".

От министерството на правосъдието съощиха, че действат в съответствие с разпоредбите на Закона за сдруженията и фондациите и решението ще бъде внесено в Централния регистър на Република Северна Македония за заличаване на регистрацията на сдружението.

По рано това се случи и със сдружението "Иван Михайлов" в Битоля.

Това стана, след като македонският парламент промени Закона за сдруженията и фондациите и забрани със задна дата организациите, които имат спорни имена.

Промените бяха явно насочени срещу българските клубове, въпреки твърденията на Скопие.

Към момента единствените потърпевши от 17 000 организации са именно те.

Законът има ретроактивно действие и беше приет с единодушие от управляващи и опозиция в парламента на Северна Македония.

Миналата година България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към ЕС под условия. Това, обаче, не доведе до нормализиране на отношенията.

Те достигнаха ново ниско ниво, след като в Охрид бе пребит секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков.

Преди това имаше серия посегателства срещу двата клуба.

От МВнР системно предупреждават, че европейските институции и партньори на България са предупредени за действията на Скопие и процесът на евроинтеграция няма как да напредне при тези условия.

mediapool.bg