Кламер БГ - Новини: Братът на БСП-депутат ръководел престъпната група в Русе

Братът на БСП-депутат ръководел престъпната група в Русе

България

|
Нед, 15 Окт 2017г. 20:32ч.
Братът на БСП-депутат ръководел престъпната група в Русе

На осем души - седем мъже и една жена, са повдигнати обвинения след вчерашната акция на служители на ГДБОП в Русе, ръководена от Специализираната прокуратура. Те са задържани за 72 часа. Това съобщи в неделя говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Седмината мъже са обвинени за организирана престъпна група, която от началото на 2015 година с рекет.

Говорителят на главния прокурор уточни, че ръководител на групата е братът на народния представителот БСП Георги Стоилов - Илия, който в престъплението "отвличане“ е действал като подбудител.

В неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че е говорила с депутата Георги Стоилов и той й обяснил, че става дума за набеждаване и че брат му нямал нищо общо. Във вторник Изпълнителното бюро и ПГ щели да говорят по темата и да вземат решение.

Сред задържаните при съботната акция е и синът на шефа на русенския КАТ Михаил Манов – Мануел, съобщи бТВ в неделая, като се позова на свои източници.

"Осмото задържано лице е жена, на която е повдиганото обвинение, заедно с 4 от участниците в групата, за отвличане и последващо изнудване. Отвличането е извършено на 30 март 2015 г., а отвлеченият е служител на фирмата на ръководителя на групата, тъй като е бил подозиран за кражба. Впоследствие, като е използвана сила и заплаха, е принуден да поеме имуществено задължение – да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лева“, уточни прокурор Арнаудова.

Вчера са извършени 21 разпознавания на лица. Разпитани са 15 лица, двама от които с тайна самоличност. Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Извършени са и 6 лични обиска на лица.

Открити са 4 метални палки, 3 пистолета, от коитоедин боен, един газов и един преработен от газов в боен. Открити са и електрошокова палка, 107 патрона, 2 ножа и артилерийски гръм, което представлява 400 гр. тротил. За огнестрелните оръжия и боеприпасите има отделно повдигнати обвинения.

С чувство на безнаказаност е действал задържаният при акция срещу рекетьори Илия Стоилов, който е брат на депутата от БСП Георги Стоилов. Това е мнението на прокуратурата, която в неделя вечер поиска постоянен арест за него и още няколко души, предаде бТВ.

Двама от свидетелите са разказали, че соченият за ръководител на престъпната група е заявявал многократно, че има позиции в местния съд и полицията в Русе.

И синът на шефа на русенския КАТ е задържан при съботната акция на ГДБОП (ОБЗОР)Акцията беше по разследване за организирана престъпна група за рекет и наркотици в обекти на брат на депутат

Оказа се, че задържаната като член на организираната престъпна група жена е съпруга на Стоилов. Цветелина Стоилова е работила като управител на заложна къща, където служител на мъжа й е бил принуден да подпише запис на заповед за 100 хиляди лева.

Пред съда Илия Стоилов заяви, че е земеделски производител. Трима от останалите задържани, сред тях и синът на началника на русенския КАТ - Мануел Манов, работят като охранители в нощен клуб в Русе, а двама са безработни.

Обвинението поиска от спецсъда да им бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража заради опасността от извършване на нови престъпления и сплашването на свидетели.

mediapool.bg