Кламер БГ - Новини: "И ний сме дали нещо на света". Илияна Йотова брани кирилицата "и от Изток, и от Запад"

"И ний сме дали нещо на света". Илияна Йотова брани кирилицата "и от Изток, и от Запад"

България

|
Пон, 07 Ноем 2022г. 14:04ч.
"И ний сме дали нещо на света". Илияна Йотова брани кирилицата "и от Изток, и от Запад"

Илияна Йотова, сн. БГНЕС

"Необяснимо и недопустимо е историята да се подменя. Услужливо да се забравя, за да обслужва политическа конюнктура или геостратегически интереси", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя откри в понеделник Mеждународния форум за кирилицата "И ний сме дали нещо на света".

По думите й писмеността, която българите дават на славянския свят, не бива да е обвита в невежество.

"С днешния международен форум за кирилицата с участието на всички вас, авторитетни учени, се противопоставяме на всякакви опити – и от Изток, и от Запад, да се подменят факти, да се отрича приносът на ранната българска държава, да се отхвърля или пренебрегва значението на двете книжовни школи – Преславската и Охридската, чието влияние далеч надхвърля границите на тогавашна България. Срещу посегателството не бива да се мълчи. Свикваме международния форум за кирилицата, защото няма давност за дълга ни към културното наследство и той е на всички нас, на славянските народи, и на европейците, и на целия свят", посочи Илияна Йотова.

Във видеоприветствие и президентът Румен Радев отбеляза българския принос към културната карта на Европа и ролята на българската държава за утвърждаване на кирилицата.

"Именно в българските земи учениците на Кирил и Методий създадоха книжовни средища, които издигнаха България до втори център на православната цивилизация след Византия. Тук бяха основата и коренът, от които да черпи сили и да избуява всеславянската култура, затвърждавайки завинаги своята универсалност и равнопоставеност в християнския свят", посочи той.

Форумът в София събра учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и техни български колеги.

mediapool.bg