Кламер БГ - Новини: Ако се стигне до втория мандат, ПП може да предложи правителство на малцинството

Ако се стигне до втория мандат, ПП може да предложи правителство на малцинството

България

|
Пон, 07 Ноем 2022г. 15:18ч.
Ако се стигне до втория мандат, ПП може да предложи правителство на малцинството

Ако се стигне до втория мандат, ПП може да предложи правителство на малцинството

Ако се стигне до връчването на втори проучвателен мандат за съставяне правителство, втората политическа сила "Продължаваме промяната" може да предложат кабинет на малцинството.

Това се разбра от думите на председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров в понеделник пред БНР.

По думите му при евентуален втори мандат, ПП ще предложи вариант, "скрепен от политиките, подкрепяна от формацията и с персонален състав, базиран на тези политики":

"Ще очакваме останалите партии да изкажат мнението си дали биха подкрепили такъв мандат, но не в коалиционен формат. Това би било най-вероятно формат на правителство на малцинството. Ние ще си проведен нашите разговори така, както сме обещали – всички политически сили ясно и открито в Народното събрание. И на базата на тези консултации ще решим дали ще бъде изпълнен втория мандат".

Тази позиция идва ден преди срещата между ГЕРБ и ПП, за която Гюров изрично уточни, че това няма да са преговори за кабинет с мандата на ГЕРБ. ПП вече многократно отказа участие или подкрепа за правителство с партията на бившия премиер Бойко Борисов заради корупционния модел по време на неговото управление.

Борисов бе наясно с нежеланието на партиите от правителството, което свали – ПП, ДБ и БСП – да водят преговори с него и затова предложи с това да се заеме контактната група Росен Плевнелиев – Соломон Паси. С тях обаче пожелаха да разговарят само ДПС и "Български възход".

Така повече от месец след изборите, се стигна до първата пряка среща между първата и втората политическа сила. Тя ще е във вторник и ще се проведе по изискванията на ПП – т.е. при включени камери и "пред гражданите". В нея ще участват съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, но не и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ще отидем на срещата с ГЕРБ със заявките, които сме дали на нашите избиратели, а те са да не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ и да разговаряме за проблемите, които стоят пред българските граждани, които ние сме формулирали в 16 мерки. Мястото на разговорите е точно в парламента, ясно и прозрачно - пред очите на българските граждани", посочи в понеделник Гюров и добави, че не е възможно ПП да промени досегашната си заявка, че няма да управлява с ГЕРБ.

Той подчерта, че въпросите, които трябва да се обсъждат, са за дневния ред на Народното събрание в следващите дни и месеци:

"Това няма да е разговор за подкрепа на правителство или на мандат, а говорим относно политики, които трябва да се следват, за да могат да бъдат решени проблемите на българските граждани".

По думите му няма нищо задкулисно в тези договорки и никакво външно участие на контактни групи. "Тази среща беше договорена между Десислава Атанасова и мен, като председатели на двете парламентарни групи", добави той, след като през почивните дни Плевнелиев заяви, че до срещата се стигнало след продължителен разговор между него и лидерите на ПП.

Гюров за пореден път обяви, че в парламентарната група на ПП няма разцепление и е нормално да има различни мнения.

"В случая с F-16 имаше различни съображение по какъв начин да бъде скрепено в договора за доставката на вторите 8 изтребителя, че ние няма да купуваме самолети на картинка, а ще правим плащания едва след като видим доставка по първия договор. Имаше различия, но ние знаехме, че това няма да попречи на сключването на договора и на ангажимента, който е поет за модернизиране на армията", обясни той.

По повод бюджета за 2023 г. Гюров посочи, че служебното правителство е в нарушение на закона, защото не са внесли проект до 31 октомври и заяви, че ПП призовава служебният финансов министър да внесе проектобюджет за следващата година.

mediapool.bg