Кламер БГ - Новини: И втората инстанция осъди машинистите от Хитрино

И втората инстанция осъди машинистите от Хитрино

България

|
Ср, 12 Май 2021г. 17:10ч.
И втората инстанция осъди машинистите от Хитрино

Двамата машинисти, управлявали влаковата композиция с цистерната, която се взриви на гара Хитрино през декември 2016 г., бяха осъдени и на втора инстанция. Димитър Михнев е осъден на 15 години затвор и 17 години лишаване от право да управлява професията си. Помощникът му Радослав Петков е лишен от свобода за 10 години и му е отнето правото да упражнява професията си 12 години.

Основният аргумент на съда е, че влакът се движел със 78 км. в час вместо да бъде спазено ограничението от 40 км. Ако скоростта е била по-ниска, е нямало да се стигне до дерайлирането и последвалия взрив заради теча на гориво..

Цистерната с газ пропилен избухна, след като влакът излезе от релсите. При инцидента загинаха 7 души. Други 14 бяха ранени. Бяха унищожени домовете на живеещите наблизо.

Извън вината на машинистите в съдебното решение се подчертават и други фактори като например лошото състояние на железния път. Макар и недобре поддържан, той е бил изправен. Съдиите са стигнали до извода, че именно затова е било поставено ограничението на скоростта.

Съдиите се съгласяват също и че авариралата цистерна не е следвало да се движи. Те посочват и че машинистите са можели да задействат т.нар. "екстрено спиране", което включва пневматичната автоматична и електрическата спирачка. Била използвана само втората.

След дерайлирането и разхеметизирането на цистерната всичките 45 тона пропилен са изтекли за по-малко от 40 секунди, сочат експертизите по делото. Взривът възниква след като сместа среща искра в една от къщите. Възможно е тя да е дошла от печка.

Решението на апелативния съд не е окончателно.

mediapool.bg