Кламер БГ - Новини: Бившият шеф на столичния КАТ е бил арестуван

Бившият шеф на столичния КАТ е бил арестуван

България

|
Ср, 12 Май 2021г. 17:21ч.
Бившият шеф на столичния КАТ е бил арестуван

Бившият шеф на столичния КАТ Тенчо Тенев е бил арестуван, съобщиха от прокуратурата. Той е бил задържан при акция на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Операцията е била проведена във вторник в Асеновград, където Тенев работи. Делото срещу него се наблюдава от окръжната прокуратура в Пловдив. Тенев е следствен за престъпление по служба и за незаконно държане на боеприпаси.

Той е арестуван заради договори за дарения в полза на районното управление Асеновград, където той оглавява "Охранителна полиция". В МВР има утвърдена процедура, която се правят дарения като се сключват договори. Забранени са даренията от частни лица и фирми. От прокуратурата твърдят, че Тенев е "избрал изпълнители за сключване на договори за дарение", но не посочват какво е дарено. Указана е само стойността на подаръка - 10 500 лв.

Второто му обвинение е, че е държал незаконно 554 патрона от различен калибър в хасковското село Крум.

Според разследващите Тенев еднолично е избрал две фирми, които трябвало да оборудват РПУ-то с камери и да ремонтират служебните коли.

"Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Т.Т. подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания", съобщават от държавното обвинение.

Към момента полицейският началник е в ареста за 72 часа.

Тенев бе преместен в Асеновград преди година. Преди това оглавяваше столичната пътна полиция по времето на втория мандат на ГЕРБ.

В първия мандат на Борисов той бе пенсиониран от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. След обжалване обаче пенсионирането му бе отменено и Тенев се върна в системата.

mediapool.bg