Кламер БГ - Новини: И бивш вицепремиер в кабинета "Заев" влезе в "черния списък" на САЩ

И бивш вицепремиер в кабинета "Заев" влезе в "черния списък" на САЩ

Свят

|
Ср, 06 Дек 2023г. 12:49ч.
И бивш вицепремиер в кабинета "Заев" влезе в "черния списък" на САЩ

И бивш вицепремиер в кабинета

И бившият вицепремиер на Северна Македония Кочо Ангушев попадна в "черния списък" на Държавният департамент на САЩ и е със забрана да влиза в САЩ поради участието си в корупция, с такава забрана са и съпругата му, и двете му деца, съобщават медиите в Северна Македония.

Ангушев беше вицепремиер по икономическите въпроси в правителството на Зоран Заев в периода от 2017 до 2020 г, припомня БТА.

"Докато е бил вицепремиер, Ангушев злоупотребява със служебното си положение в полза на частните си бизнес интереси, подкопавайки общественото доверие в Северна Македония в държавните институции и обществени процеси“, се казва в изявление на Държавния департамент.

В писмо, изпратено до медиите, Ангушев казва, че ще обжалва решението, защото няма основание за ограничаване на влизането му в САЩ.

"Четири години след моето самоинициативно оттегляне от правителството няма съдебен процес за нито един сегмент от работата ми, защото няма основание за такъв. Давам работа на 1000 души в Северна Македония, а през периода на моя мандат фирмите ми отбелязват само спад и загуби, което се регистрира и в държавните финансови служби. Имам компании във Великобритания, Германия, Холандия и в САЩ, плащам данъци в Съединените американски щати и съм партньор и сътрудник на важни икономически субекти и личности в САЩ”, казва Ангушев.

Заради корупция в "черния списък" на САЩ вече са бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски и неговия първи братовчед и бивш шеф на Службата за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, кметът на Струга Рамиз Мерко, бизнесменът Орце Камчеви неговата майка Радка Камчева, бизнесменът Сергей Самсоненко и съпругата му.

mediapool.bg