Кламер БГ - Новини: Скопие е готово да подпише декларация със София, не знае как нарушава сегашния договор

Скопие е готово да подпише декларация със София, не знае как нарушава сегашния договор

България

|
Ср, 18 Ноем 2020г. 12:08ч.
Скопие е готово да подпише декларация със София, не знае как нарушава сегашния договор

Скопие е готово да подпише нова правнообвързваща декларация със София и се надява България да вдигне ветото за началото на преговори с ЕС през декември, каза македонският премиер Зоран Заев.

Той определи ветото като "най-голямото поражение за ЕС и голяма несправедливост".

Заев каза, че Скопие не знае как точно нарушава подписания Договор за добросъседство с България и отдаде българското вето на наближаващите избори в България.

"България не казва нищо и това е чудно. Да знаем къде сме го нарушили, хайде да отворим въпроса. Аз мисля, че няма нарушаване на договора, ако България смята, че има нарушение, аз не знам къде е", каза Заев.

Българските управляващи многократно казаха, че общата историческа комисия, формирана съгласно договора, работи много бавно, а малкото постигнати резултати не се отразяват в учебните програми. Освен това според София в Македония продължава гласа на омразата и антибългарските кампании.

В същото време според Скопие София е нарушила договора, в който се задължава да му помага за евроинтеграцията.

Преговорите продължават

"Знаете ли, първо, историята е дело на историци. Политиците не обсъждат исторически въпроси. Политиците могат да насърчават историческите комисии, които да дебатират, всъщност до момента те го правят с голям успех. Пет исторически фигури, три исторически периода. Имаме добра перспектива за преговори, основани на исторически факти", каза Заев.

Toй допълни, че трябва да се даде шанс на преговорите през следващите дни и още има възможност да се постигне договор във времето на германското председателство на ЕС, което изтича в края на годината.

Берлин вече ясно показа, че държи да придвижи Северна Македония и Албания към ЕС в рамките на ротационното си председателство.

"Надявам се, че всички държави членки осъзнават този общ интерес и са готови да действат прагматично и в най-добрия смисъл на думата солидарност. Процесът на присъединяване не трябва да се превръща в заложник на двустранни отношения", заяви министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот.

"Може ли да ни спре българският народ. Това боли"

Зоран Заев сподели, че изпитва горчивина заради българското решение.

"Може ли /да ни спре/ българският народ, с който имаме приета съвместна история в договора, който стана закон в държавата? Вместо той да ни помогне първи. Това разкъсва, боли... Все пак потискаме чувствата и вярвам, че това е грешка и трябва да се поправи", каза Заев.

"Вярвам, че имаме шанс за успех и вярвам, че ще постигнем договор, защитавайки всичките си национални интереси", допълни той.

Какво очаква България

България очакваше българските изисквания да бъдат отразени в преговорната рамка на Северна Македония, но това не стана въпреки, че останалите страни членки бяха запознати с желанието на София. Скопие пък отказа да направи каквито и да е отстъпки.

За последното България обяви, че държи да нов документ, който да бъде по-конкретен и да осигури прилагането на Договора за добросъседство. Кога може да бъде подписан той не е известно. В същото време и София и Скопие обявиха червени линии и не е ясно дали документът може бързо да бъде подготвен.

София настоява в преговорната рамка добросъседските отношения да бъдат критерий за членството на Северна Македония в Европейския съюз, да се използва официалното конституционно име Република Северна Македония, а не краткото Северна Македония и формулировката за езика да бъде "официалния език" на страната-кандидат, а не "македонския език".

Основно българско искане е ясен текст, че Скопие няма претенции за македонско малцинство у нас.

Скопие даде сигнали, че ще се съгласи да обяви пред ЕС и ООН, че няма териториални претенции и името "Северна Македония" се отнася само за страната, а не за региона.

mediapool.bg