Кламер БГ - Новини: Зоран Заев: Ние сме лидери на Балканите. Kогато ЕС е готов, да заповяда

Зоран Заев: Ние сме лидери на Балканите. Kогато ЕС е готов, да заповяда

България

|
Четв, 22 Юли 2021г. 16:51ч.
Зоран Заев: Ние сме лидери на Балканите. Kогато ЕС е готов, да заповяда

Румен Радев и Зоран Заев, сн. Президентство, архив

Северна Македония е лидер във всички процеси на реформи на Балканите, каза в интервю за Deutsche Welle премиерът на страната Зоран Заев.

"Когато (ЕС) реши да ни даде тази заслужена следваща стъпка, нека ни се обадят, защото след 16.5 години чакане, това е твърде голяма травма. Имахме 12 положителни препоръки от Европейската комисия, имаме 100% успех в процеса на реформа според последния доклад за Западните Балкани и най-висок резултат с 63% от заключенията за изпълнение на Програмата за икономическа реформа. Ние сме лидери на Балканите. Следователно, когато вземат решение, ние сме готови, а междувременно ще продължим европеизацията на Северна Македония ", казва Заев в интервюто за предаването "Конфликтна зона", цитиран от българската агенция "Фокус".

София обаче засега отказва да подкрепи преговорната рамка на Скопие. Според Северна Македония България е единствената държава в ЕС, която блокира началото на преговорите й за членство.

В четвъртък президентът Румен Радев коментира, че прекият диалог на всички нива между България и Република Северна Македония е "изключително важен за решаване на отворените въпроси между нашите страни и няма алтернатива в стремежа на РСМ за постигане на пълноправно членство в ЕС".

"Покриването Копенхагенските критерии е задължително условие за началото на преговорите на РС Македония за членство в Европейския съюз. Убеден съм, че с общи усилия и само с общи усилия можем да го постигнем, защото България е най-заинтересованата страна от ускоряването на процеса на евроинтеграция на РСМ. Очакваме устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в РСМ. Очакваме изоставане на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите паметници, в музеите, в обществените медии", каза Радев на среща с Петър Колев, лидер на партията Граждански демократичен съюз в РСМ.

"Високо ценя приноса на президента Стево Пендаровски и на министър-председателя Зоран Заев за възстановяване на диалога на най-високо равнище. Време е обаче тези първи стъпки да стимулират институциите и политическите партии в Република Северна Македония /РСМ/ да се ангажират с реализиране на огромния потенциал в нашите двустранни отношения, а не с трупането на нови проблеми", добави Радев.

Северна Македония се надява новото българско правителство да одобри преговорната й рамка до края на годината. Най-голямата партия в парламента "Има такъв народ" обаче на няколко пъти потвърди, че не приема каквито й да е компромиси спрямо Скопие.

Македонците засега не показват реални стъпки в изпълнение на българските изисквания. Според тях не може да става въпрос за преговори по македонската идентичност и език.

mediapool.bg