Кламер БГ - Новини: Зеленски: Украйна разкри заговор за опит за преврат

Зеленски: Украйна разкри заговор за опит за преврат

Свят

|
Пет, 26 Ноем 2021г. 15:48ч.
Зеленски: Украйна разкри заговор за опит за преврат

Володимир Зеленски, сн. ЕПА/БГНЕС

Украйна разкри заговор за опит за преврат, който трябвало да бъде извършен идната седмица, заяви днес на пресконференция в Киев президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. Той спомена и заплахата от военна ескалация от Русия.

"Изправени сме пред предизвикателства не само от Руската федерация и възможна ескалация - изправени сме и пред големи вътрешни предизвикателства. Получих информация, че на 1-2 декември в нашата страна ще се извърши преврат", каза Зеленски. Той не даде подробности за опита за преврат и не обвини Русия в намеса.

Зеленски все пак отчете, че ситуацията между Украйна и Русия не е по-лоша, отколкото е била през пролетта на тази година.

Тогава Русия отново бе струпала войски на двустранната граница, но след това ги изтегли.

Кремъл каза днес, че няма никакви планове да участва в предполагаем заговор за преврат срещу украинския президент Володимир Зеленски и че Москва не извършва подобни действия

Русия струпва войски близо до границата си с Украйна, и Киев, САЩ и НАТО изказаха опасения от възможна руска атака - предположение, което Кремъл отхвърли като фалшиво и паникьорско.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за повишаването на напрежението през последните седмици, предизвиквайки опасения, че продължаващият от дълго време конфликт между Украйна и подкрепяни от Русия сепаратисти би могъл отново да прерасне в открита война.

"Ние имаме пълен контрол върху границите си и сме добре подготвени за каквато и да било ескалация", каза Зеленски.

mediapool.bg