Кламер БГ - Новини: Зеленски обяви, че армията иска мобилизация на още 400 000 - 500 000 украинци

Зеленски обяви, че армията иска мобилизация на още 400 000 - 500 000 украинци

Свят

|
Вт, 19 Дек 2023г. 21:11ч.
Зеленски обяви, че армията иска мобилизация на още 400 000 - 500 000 украинци

Володимир Зеленски, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че военните са поискали още 400 000 - 500 000 души да бъдат мобилизирани за служба в армията, но поясни, че все още не е взето окончателно решение, предаде Ройтерс.

Украинският лидер заяви на днешната си годишна пресконференция в Киев, че се очаква представителите на висшето военно командване и правителството да обсъдят "доста чувствителния въпрос за мобилизацията" и след това той да бъде разгледан и от парламента.

Зеленски заяви, че извършването на мобилизация от такъв мащаб ще изисква допълнително финансиране.

"Тяхната гледна точка (на военното ръководство на Украйна, б. р.)... Те предложиха да бъдат мобилизирани още 400 000-500 000 души. Това е сериозно число", изтъкна президентът.

"Аз казах, че ще имам нужда от допълнителни аргументи, за да подкрепя този ход. Защото, на първо място, става дума за хора и защото, на второ място, става дума за справедливост, това е въпрос на отбранителна способност и въпрос на финанси", каза Володимир Зеленски.

Украинският президент заяви, че за предложената допълнителна мобилизация биха били необходими 500 милиарда гривни (13.5 милиарда долара).

На пресконференцията си Зеленски опроверга твърденията, че има търкания между него и началника на генералния щаб на украинските въоръжени сили Валерий Залужни. Украинският президент каза, че поддържа работните си отношения със Залужни.

Зеленски направи това си изявление след седмици на спекулации за напрежение между двамата мъже, отбелязва Ройтерс.

"Имам работни отношения със Залужни. Той е отговорен за резултата на бойното поле, заедно с генералния щаб. Има много въпроси там. Офанзивата е сложен въпрос. Нещо е направено, нещо не е направено, нещо се случва, нещо липсва или въобще няма да бъде направено. Аз смятам, че можем да си позволим да живеем в Украйна днес с резултат всеки ден. Всеки от нас трябва да е готов да допринесе за този резултат. И това не е саможертва. Да си главнокомандващ е чест и да си президент е чест, огромна чест. Трябват ни силни действия и резултати. Това е", каза Зеленски, цитиран от украинската новинарска агенция Укринформ, цитирана от БТА.

Зеленски каза още, че тази зима Украйна ще получи няколко нови системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Украинският лидер поясни, че няма да оповести колко на брой са тези системи, докато не бъдат доставени в Украйна.

Президентът каза още, че догодина страната му ще произведе 1 милион безпилотни самолета (дронове), които се превърнаха в решаващ фактор в боевете между Киев и Москва. "Догодина ще произведем един милион безпилотни летателни апарати", заяви Зеленски, като добави, че Украйна ще може сама да произвежда своите модерни устройства. "Нашите войници ще получат в бригадите си дронове, произведени в Украйна", уточни той.

mediapool.bg