Кламер БГ - Новини: Здравното министерство настоява за смяна на още шефове на големи болници

Здравното министерство настоява за смяна на още шефове на големи болници

България

|
Съб, 31 Юли 2021г. 18:13ч.
Здравното министерство настоява за смяна на още шефове на големи болници

Окръжна болница

"Има още 3-4 проблемни държавни болници в страната, както и 5-6 областни, които трябва да преминат през процедура на проверка", обяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров пред БНТ. Той твърди, че за шефските позиции в тези болници трябва да има конкурси за смяна на директорите им.

Петров специално посочи "Св. Иван Рилски", "Света Анна" (Окръжна болница в София) и столичната хематология.

Според него болниците, които са държавна и общински собственост, не бива да бъдат управлявани 25 години от едни и същи хора.

"Те трябва да са начело на тези болници 3 мандата по 3 години, или 2 мандата по 4 години. 6-8 години стигат. Това не е приумица, а теория на мениджмънта. След толкова време започваш да създаваш проблеми на структурите. Ако си добър мениджър, ще можеш и другаде да работиш", каза Петров.

Той напомни, че българските болниците са натрупали дългове от 500 млн. лв.

За скандалите в "Пирогов" Димитър Петров каза, че при 5 хиляди COVID-пациенти, 600 са минали втори път в болницата по чернодробна пътека. В "Св. Анна" са приети 3 хиляди пациенти с коронавирус, но повторно с чернодробна диагноза е бил приет само един. Подобно е положението в "Александровска".

Според Петров България до голяма степен e подготвенa за нова вълна Covid.

mediapool.bg