Кламер БГ - Новини: Здравното министерство бави парите на Фонда за лечение на деца

Здравното министерство бави парите на Фонда за лечение на деца

България

|
Пон, 16 Ноем 2015г. 14:27ч.
Здравното министерство бави парите на Фонда за лечение на деца

Министерството на здравеопазването бави парите на Фонда за лечение на деца и ги превежда в намален размер в последните два месеца, което пречи на разплащането с чужди и български клиники и фирми за медицински изделия. За това сигнализираха в понеделник от обществения съвет на фонда.

“За октомври трябваше да бъдат преведени 1.6 млн. лева, но са отпуснати 542 000 лева. За ноември трансферът трябва да е 2.1 млн. лева, но пари все още няма“, съобщи пред Mediapool Красимира Величкова от Българския дарителски форум, която е член на Обществения съвет на фонда.

Тя обясни, че за това време фондът е натрупал задължения от 1.8 млн. лева към чужди клиники, в които са изпратени за лечение български деца. Задълженията към български болници и фирми за медицински изделия са 800 000 лева. Освен това има неплатени сметки към мобилни оператори.

“Тези задължения създават проблем, тъй като винаги когато има забавяне в плащането, чуждите клиники спират да приемат български деца“, каза Величкова. Тя допълни, че ръководството на фонда води преговори с чуждите болници партньори и се опитва да оправдае забавянето.

Самото ръководство на фонда обаче е в неведение защо парите се бавят, тъй като от здравното министерство не дават обяснения.

Тазгодишният бюджет на фонда е 12 млн. лева, от които досега са похарчени 9 млн. лева, каза Красимира Величкова. “Тоест, бюджетът на фонда не е изчерпан, каквито ситуации имаше в предишни години и се налагаше да бъдат отпуснати допълнително средства“, коментира тя.

Представители на обществения съвет са искали среща със здравния министър Петър Москов, но тя така и не се състояла. Едва след като насрочват просконференция за спряното финансиране за вторник, са поканени на среща със зам.-министър Бойко Пенков.

През август министерството е сформирало работна група, която да провери работата на фонда.

Представителите на неправителствените организации в Обществения съвет са изпратили официално запитване до министерството за резултатите от проверката, както и кой влиза в работната група и какво точно обсъжда тя. Отговор обаче няма. Дори директорът на фонда не е запознат с резултатите от проверката.

От министерството все още нямат отговор на изпратени в понеделник въпроси защо бавят финансирането, какви са последиците от това и какви са заключенията от проверката във фонда.

През последните години държавата многократно спъва лечението на деца в чужбина с неподходящи кадрови назначения, неработещи идеи за промени в работата му, като сложи лимит на сумите за лечение на едно дете, който след силната обществена съпротива, бе премахнат.

Освен че финансира лечението на болни деца в чужбина, когато то не може да се осъществи у нас, в последните години значителна част от бюджета на фонда отива за медицински изделия на лекувани у нас деца, които никоя друга институция не поема. През миналата година Фондът за лечение на деца е финансирал лечението на 1284 деца, от които 365 са изпратени в чужбина и 919 са се лекували у нас. 7 млн. лева са отишли за лечение в чужбина, а за терапии у нас - 4 млн. лева.

mediapool.bg