Кламер БГ - Новини: Прокуратурата разследва смъртта на убитото от токов удар момче

Прокуратурата разследва смъртта на убитото от токов удар момче

България

|
Пон, 15 Фев 2021г. 19:38ч.
Прокуратурата разследва смъртта на убитото от токов удар момче

Софийската градска прокуратура започна разследване на смъртта на 16-годишното момче, което почина от токов удар на столичния бул. "Иван Гешов" в неделя. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на задължения. Основната версия за случилото се е, че става въпрос за неправомерно захранване с ток на павилион в близката болница "Иван Рилски", но за момента всички ведомства и институции, намесени в казуса отричат да са отговорни.

16-годишното момче бе ударено от ток при стъпване върху улична шахта в неделя. Заради оголен кабел, за който се смята, че захранва павилиона в болницата, протича ток по металната рамка на шахтата. На място е извикана Спешна помощ, която се отзовава незабавно, а момчето е откарано в близката ВМА, но умира. Бащата на детето разказа в понеделник, че е искал да спаси сина си, но не е могъл, защото и него го ударил ток. Ток е ударил и всички, притекли се на помощ в този момент минувачи.

От прокуратурата съобщиха, че предварителното заключение от извършената аутопсия е, че смъртта е настъпила вследствие остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. Констатирани са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно. Предстои назначаването на съдебномедицинска и техническа експертизи. Предстоят разпити и изискване на документи от различни институции, които имат отношение по случая – Столична община, община "Триадица", ЧЕЗ, ръководството на болница "Св. Иван Рилски" и търговецът, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието.

По-рано проверка по случая назначи и здравният министър Костадин Ангелов заради информацията, че шахтата обслужва университетската болница "Св. Иван Рилски". Комисия от експерти бе пратена да прави оглед на място и да изготви доклад до края на деня. Ангелов поиска и обяснения от директора на болницата д-р Антон Петков.

От болницата обаче отричат да имат общо с инцидента. По-късно от "Иван Рилски" изпратиха до медиите доклада, който са подготвили до министъра. В него се посочва, че болницата не разполага с каквато и да е конкретна информация, освен публикациите в пресата.

"Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА. УМБАЛ "Св. Иван Рилски" няма касателство към други източници на електрозахранване", се казва в доклада на Петков до министъра.

Основната версия за случилото се е, че става въпрос за неправомерно захранване на частен обект.

По-рано зам.-кметът на район "Триадица" Христо Вълчанов заяви пред бТВ, че според информацията, с която разполага, кабелът стига до павилион на територията на болницата. Район "Триадица" няма отношения с този обект. "Дали тази будка е включена нерегламентирано към електропреносната мрежа също е въпрос, на който ще отговори разследването", заяви той.

От ЧЕЗ казаха, че кабелът се намира след техния електромер и извън границите на тяхната собственост. Шахтата също не е собственост на енергоразпределителното дружество. Отговорност, според тях, носи собственикът на обекта, който се е захранвал с въпросния кабел.

"Чия е вината за случилото се, ще кажат разследващите органи, но има съмнения за неправомерни действия. Говорим за оголен кабел в шахта. Това не е нормално, някой е пипал там", заяви Вълчанов.

mediapool.bg