Кламер БГ - Новини: Здравният министър: Можем да удвоим трансплантациите още догодина

Здравният министър: Можем да удвоим трансплантациите още догодина

България

|
Пон, 11 Окт 2021г. 13:33ч.
Здравният министър: Можем да удвоим трансплантациите още догодина

Здравният министър: Можем да удвоим трансплантациите още догодина

Очаквам още през следващата година броят на донорите на органи да се удвои. Това е напълно постижима цел, заяви здравният министър Стойчо Кацаров, който в понеделник сади рози в дъжда в градинката пред НДК по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи - 9 октомври.

Кацаров коментира, че броят на извършваните трансплантации през последните години е крайно незадоволителен. По думите му причините за това не са финансови, нито законови пречки, а са организационни. Той припомни, че най-големите болници у нас години наред не са подали и по един донор. Той съобщи, че Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция "Медицински надзор" вече са предприели необходимите мерки, в това число и промени в нормативни актове и очаква още през следващата година броят на донорите да бъде най-малко два пъти повече.

Относно незаконните практики, които бяха установени при проверките в болница "Лозенец", министърът заяви, че това вече е минало.

"Предприели сме всички необходими мерки в България повече да не е възможно извършването на незаконни трансплантации. Въведохме процедурни правила за определяне на реципиентите на органи. Вече не е възможно хора, свързани с властта, да пререждат останалите в листите на чакащите за трансплантация, както се случваше в близкото минало", заяви Кацаров.

У нас трансплантация на орган очакват 1016 български граждани. Тази година в страната успешно са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Втори шанс за живот получиха 43 нуждаещи се от присаждане на орган лица. От началото на годината до 1 октомври са извършени 14 трансплантации от жив донор и 29 от трупно донорство.

По данни на Съвета на Европа през 2020 г. в Европа са извършени 35 529 трансплантации на органи, което е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации. Само за година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 43 183 граждани. През 2020 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 21 пациенти.

ВМА отчете 78 трансплантации за 14 години

В понеделник "Дървото на живота” в памет на донорите, разположено във Военномедицинска академия (ВМА), бе допълнено с имената на четирима души, дали през 2021 г. шанс за втори живот на тежкоболни пациенти.

Вече 14 години ВМА е част от трансплантационната програма на България с над 78 трансплантирани досега, , като четири от тях – в условията на Covid-19. ВМА подкрепя не само на думи процеса на донорство и трансплантации. През последните две години ние сме инвестирали над 1.2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните операционни зали на България, в които се извършва трансплантация на черен дроб, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Искам да благодаря на целия екип – на всички е ясно, че една трансплантация не протича само с един, двама или трима души.

Разбира се, лидерите на този процес във ВМА са известни – това са проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева, но зад тях стои една цяла малка армия от лекари, медицински сестри и друг персонал, който не бива да се забравя. Едно от най-важните неща, освен инвестицията в материални активи, е подготовката на кадри и те – тримата лидери, могат с чест да застанат и да кажат колко много хора обучиха и каква голяма взаимозаменяемост има в екипите", отбеляза още началникът на ВМА.

Той изказа признателност към екипите на ВВС, които са неизменна част от редица донорски ситуации, както и към представителите на най-голямата мотоорганизация "Sofia Riders” за подкрепата в кампаниите за насърчаване на донорството.

През 2021 г., въпреки пандемията, във ВМА бяха извършени 4 успешни трансплантации, дори в момента има двама пациенти, които скоро ще бъдат изписани.

mediapool.bg