Кламер БГ - Новини: Съмнения за унищожени документи на заседналия кораб

Съмнения за унищожени документи на заседналия кораб

България

|
Пон, 11 Окт 2021г. 14:38ч.
Съмнения за унищожени документи на заседналия кораб

Съмнения за унищожени документи на заседналия кораб

Има съмнения за унищожени и манипулирани документи от борда на заседналия край защитената местност "Яйлата" кораб "Вера Су", смятат от Националната следствена служба, съобщи БНР.

Ще се проверява дали корабът е натоварен само с карбамид или има и други субстанции.

По-късно в понеделник следователи и представители на Изпълнителна агенция "Морска администрация" и на застрахователите ще се качат на борда, за да направят проверка.

Планиран е оглед на целия корпус на кораба, на машинното отделение и товара.

Ще бъдат взети и самостоятелни проби от водата и от товара, заяви следователят от Националната следствена служба Иво Ангелов.

"Според досега събраните доказателства става въпрос за заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути. Изясняваме и дали действията на "Морска администрация" са били достатъчно адекватни, дали има план за действие при такива случаи, дали е действано съобразно този план", каза Иво Ангелов.

Ще се установи и дали има записи от камери, които да свидетелстват за случилото се в нощта на инцидента.

По думите на следователя показанията на екипажа пораждат съмнение за опити за скриване на истината.

Проверката на борда на кораба ще бъде направена, само ако метеорологичните условия позволяват това, посочват от транспортното министерство.

Планира се на борда да се качат изпълнителният директор на "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов, главният директор на "Аварийно-спасителна дейност" вицеадмирал Румен Николов и представители на компаниите за морско спасяване и застрахователите на плавателния съд.

Към момента скоростта на вятъра в района е около 60 км/ч, а височината на вълните е 2 - 3 метра.

mediapool.bg