Кламер БГ - Новини: Здравният министър: Имаме готовност да ваксинираме членове на секционни комисии

Здравният министър: Имаме готовност да ваксинираме членове на секционни комисии

Коронавирус

|
Ср, 13 Ян 2021г. 15:33ч.
Здравният министър: Имаме готовност да ваксинираме членове на секционни комисии

Ще имаме готовност да ваксинираме желаещите в секционните избирателни комисии, като основната ни цел е ваксинирането на участниците в мобилните секции, тъй като те ще имат основна задача да осигуряват гласуването на карантинираните и хората в изолация. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в сряда. Възможност за ваксинация ще се дава само по желание, няма да е задължителна.

Ангелов не уточни какъв брой ваксини ще бъдат предвидени за тях, но каза, че до края на месеца се очаква да приключи имунизацията на желаещите от първа фаза и от другата седмица започва паралелно изпълнението на втората фаза: учители и обитатели и персонал в домовете за възрастни хора.

Въпросът с ваксинирането на членовете на избирателни комисии беше повдигнат миналата седмица при консулатациите за провеждането на парламентарните избори при президента. Според експерти ваксинирането на членове на секционни комисии е препоръчително, за да бъдат максимално защитени, тъй като те ще прекарат много часове в затворени помещения.

Освен това, ако за дата на изборите бъде избран 28 март и времето е студено проветряването на помещенията ще бъде затруднено. Експерти вече прогнозираха, че заради епидемията намирането на членове на секционни комисии ще е още по-трудно от обикновено.

На въпрос готово ли е здравното министерство с протокол за предстоящите избори Ангелов повтори тезата си от миналата седмица, че ясен и подробен протокол ще има при определянето на конкретна дата за изборите:

"За да представим протокол и да е конкретен трябва да е приготвен максимално близо до датата на изборите. Ако говорим за провеждането на избори на 28 март ситуацията ще е една, а на 23 май ситуацията в България или Европа ще е друга. Ако знаем каква е конкретната дата ще представим месец-месец и половина по-рано конкретен протокол".

Дотогава разработваме основните характеристики на този протокол, които са част от въведените противоепидемични мерки до момента, допълни той.

mediapool.bg