Кламер БГ - Новини: Масово тестване на учителите преди отваряне на училищата

Масово тестване на учителите преди отваряне на училищата

Коронавирус

|
Ср, 13 Ян 2021г. 16:05ч.
Масово тестване на учителите преди отваряне на училищата

От 25 януари започва масово тестване на българските учители с бързи антигенни тестове, за да преценят здравните власти дали и как да се поднови присъственото обучение. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в сряда.

"От 25 януари сме решили да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е скритата заболеваемост сред тях и за да може да им осигурим по-голяма сигурност. Така ще преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение на българските ученици. Продължаваме да сме длъжници на българските деца и на техните родители", каза Ангелов.

От миналата седмица само малките ученици от 1 до 4 клас се върнаха в класните стаи, а тези от 5 до 12 клас ще останат на онлайн обучение до 31 януари. Само практическите занятия и изпити ще могат да се провеждат присъствено.

Здравният министър обяви също, че властите обмислят промяна на мерките, но това ще стане най-рано от началото на февруари. "Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование", каза той.

По-рано премиерът Бойко Борисов каза, че ще обсъди утре с Националния оперативен щаб данните за заболеваемостта у нас и необходимостта мерките да бъдат променени.

"Всеки ден задържане означава допълнителни огромни пари, които вървят по посока на туризма, в туроператорски и какви ли още не бизнеси, с живи пари се подпомагат, а никъде не са планирани", каза Борисов на правителственото заседание.

mediapool.bg