Кламер БГ - Новини: Здравни медиатори от Самоков произвеждат и раздават дезинфектанти

Здравни медиатори от Самоков произвеждат и раздават дезинфектанти

Общество

|
Вт, 14 Апр 2020г. 15:04ч.
Здравни медиатори от Самоков произвеждат и раздават дезинфектанти

Здравни медиатори от Самоков произведоха 240 дезинфектанти под формата на спрей.

Дезинфектантите са предназначени за уязвими групи и нуждаещи се, основно в ромската махала. Ще бъдат раздадени и на евангелистки общности и православни храмове в града в седмицата преди Великден.

Кампанията стартира на Цветница, когато бяха раздадени голяма част от дезинфектантите.

Всеки от дезинфектантите е по 330 мл. В състава им е включен между 60-70% спирт, разреден с известно количество вода, глицерин, кислородна вода, а съставките в точни пропорции внимателно се смесват. Създаденият дезинфектант е съобразен изцяло с изискванията на Световната здравна организация

Идеята е реализирана благодарение на неправителствената организация "Сийд" и нейния председател Георги Николов, който също е и здравен медиатор.

Заедно с негови приятели те изготвят предложение до американското посолство по проект #StandingTogether, който е одобрен и финансиран.

Акцията е подкрепена и от общината в Самоков.

Реализирането на идеята отнема около две седмици. В изпълнението й се включва и д-р

Александър Николов от БАН.

"Идеята се роди около преди 3 седмици, започнахме да търсим възможност за малко финасиране, за да можем да купим спирт и бутилчици. Намерихме рецептата в сайта на Световната здравна организация", разказва Георги Николов пред БНР.

"С помощта на Националната мрежа на здравните медиатори успяхме да достигнем до хора, които са крайнонуждаещи се, хора с хронични заболявания, многодетни майки, раздадохме на евангелските църкви, на православните църкви в град Самоков", допълни той.

mediapool.bg