Кламер БГ - Новини: На Разпети петък Плащеницата няма да се целува и докосва

На Разпети петък Плащеницата няма да се целува и докосва

Общество

|
Ср, 15 Апр 2020г. 16:01ч.
На Разпети петък Плащеницата няма да се целува и докосва

Светият синод на Българската православна църква призова миряните да спазват всички противоепидемични мерки на държавните власти в окръжно писмо относно богослуженията за Велики Петък.

Църквата призовава "своите верни чеда в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение с коронавирус – Covid-19", се посочва в писмото.

Поклонението пред светата Плащаница от вярващите трябва да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея.

Няма да се раздават цветя и здравец. Поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, гласят още инструкциите на Светия синод.

Задължително е и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава.

В Бургас щабът и църквата обаче не са постигнали съгласие сребърната лъжица за даване на причастие да бъде дезинфекцирана, съобщи БНР.

Кметът Димитър Николов обяви, че ще има специална организация за Великденските празници, така че да не се допусне струпване на хора в храмовете, а литургията ще бъде на открито. Но заяви, че няма съгласие за причастието.

mediapool.bg

Вижте още

Пет, 03 Май 2024г. 08:05ч.
Разпети петък е
Общество: Разпети петък е